Κορταδέρια ή Γυνέριο (Cortaderia selloana)

Η κορταδέρια ή αλλιώς γυνέριο, είναι ένα καταπληκτικό, διακοσμητικό γρασίδι, με καταγωγή από τις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής. Μεγάλη σε μέγεθος και μαγευτική στην όψη, σχηματίζει μια μάζα που θυμίζει πολύ συντριβάνι, στολισμένη συχνά, με τα μεγάλα πουπουλένια λουλούδια της. Εύκολη στη φροντίδα της και πολύ ανθεκτική, είναι ιδανική για κεντρικά σημεία του κήπου, όπου θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

  • Μέγεθος – Η κορταδέρια ή αλλιώς γυνέριο, είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η κορταδέρια θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό φύλλωμά της, με τη μοναδική όψη συντριβανιού, που διακρίνεται από μακριά, έχει απαλό πράσινο-μπλε χρώμα, που αλλάζει ελαφρά την απόχρωσή του ανάλογα με την εποχή. Φτιαγμένο από μακρόστενες, λεπτές ίνες, με μυτερή άκρη και μορφή γρασιδιού, σχηματίζει μεγάλες, πυκνές τούφες, που λυγίζουν με χάρη προς τα έξω και χορεύουν απαλά στον άνεμο.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά άνθη της κορταδέριας εμφανίζονται το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο. Στηριγμένα σε ψηλόλιγνα, όρθια βλαστάρια, τα μεγάλα, φουντωτά μπουκέτα της, επιδεικύουν την πουπουλένια εμφάνισή τους, χρωματισμένα σε ασημόλευκους κι ελαφρά ροζ-μωβ τόνους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο προς μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα, προτιμά τα βαθιά χώματα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε αρκετά ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα –  Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, απομακρύνοντας το μεγαλύτερο μέρος του φυλλώματός της, ή απλά τα ταλαιπωρημένα φύλλα και βλαστάρια της προηγούμενης χρονιάς. Στις περιοχές με κρύους χειμώνες, μπορούμε επίσης να προστατέψουμε τη βάση της από τις χαμηλές θερμοκρασίες, με την εφαρμογή ενός στρώματος εδαφοκάλυψης.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες κι εντυπωσιακούς φυτοφράκτες ή χωρίσματα, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, κεντρικά σημεία του κήπου και μέσα σε γκαζόν, φυτεμμένη σε συστάδες, σε κήπους χαμηλής συντήρησης, ξηρούς κήπους με λίγες ανάγκες σε νερό, εξοχικούς και αστικούς κήπους, κήπους νησιώτικου ή παραθαλάσσιου στυλ και διάφορες ενιδιαφέρoυσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.