Πενισέτο (Pennisetum alopecuroides)

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό πολυετές χορτάρι, με καταγωγή από την Ασία και την Αυστραλία. Είναι πολύ δημοφιλές, λόγω των χρωματικών εναλλαγών στα φύλλα και τα άνθη του, που ακολουθούν την εναλλαγή των εποχών, καθώς και για τις υπέροχες υφές του, που δίνουν όψη συντριβανιού.

  • Μέγεθος – Έχει ύψος από 60 εκ έως 1 μέτρο, ανάλογα με την ηλικία και το αν είναι ανθισμένο.

  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα φύλλα του, μοιάζουν με λεπίδες που έχουν μήκος 10-45εκ. Το χρώμα τους αλλάζει καθώς οι εποχές περνούν, ξεκινώντας από σκούρο πράσινο το καλοκαίρι και συνεχίζοντας με χρυσαφένιο κίτρινο το φθινόπωρο και απαλές ασημένιες αποχρώσεις λίγο πριν μπει ο χειμώνας. Το πενισέτο διατηρεί τα φύλλα του για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  • Άνθη – Αργά το καλοκαίρι, πάνω από τα μακρόστενα φύλλα του, ξεπροβάλλουν τα χαρακτηριστικά άνθη του φυτού, χνουδωτά και ασημο-ζαχαρί, τα οποία λυγίζουν ελαφρώς δίνοντας την όψη νερού από συντριβάνι. Σταδιακά τα λουλούδια σχηματίζουν σπόρους και αρχίζουν να καφετίζουν, διατηρώντας την εντυπωσιακή τους όψη μέχρι τις αρχές του χειμώνα όπου και σκορπίζονται με τον άνεμο.

  • Θέση – Το πενισέτο χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις ή σημεία με ελαφριά σκιά, αν και με λιγοστό ήλιο δεν ανθίζει αρκετά. Καλό είναι να φυτεύται σε μέρη προστατευμένα από δυνατό άνεμο.

  • Πότισμα – Συνήθως του αρκεί μέτριο πότισμα, εκτός από τις ζεστές εποχές του έτους όπου χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

  • Ανθεκτικότητα – Παρόλο που χρειάζεται νερό για να ευδοκιμήσει, μπορεί να αντέξει κάποια ξηρασία. Είναι ευαίσθητο στο χειμερινό κρύο και ιδιαίτερα στον παγετό.

  • Συντήρηση / Φροντίδα – Πέρα από το επιπλέον πότισμα που μπορεί να ζητήσει το καλοκαίρι, το πενισέτο δεν έχει πολλές απαιτήσεις για φροντίδα. Ένα χειμερινό κλάδεμα χαμηλά, κοντά στο επίπεδο του εδάφους, αρκεί για να διατηρηθεί όμορφο και την επόμενη χρονιά.

  • Είναι κατάλληλο για μπορντούρες, ξέφωτα, εδαφοκάλυψη, περιγράμματα λιμνών, όρια κτιρίων και άλλων κατασκευών, και πιο σπάνια μεγάλες γλάστρες. Χρησιμοποιείται επίσης με μεγάλη επιτυχία σαν κομμένο λουλούδι σε βάζα ή αποξηραμένες συνθέσεις και για να προσελκύσει μικρά πουλιά.