Αμπέλοψη (Parthenocissus quinquefolia)

Η αμπέλοψη είναι ένα διακοσμητικό αναρριχητικό φυτό, αγαπημένο για το πλούσιο και πολύχρωμο φύλλωμά του. Παρόλο που το χειμώνα ρίχνει τα φύλλα του, όλη την υπόλοιπη χρονιά κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, με τις εντυπωσιακές αποχρώσεις του, που αλλάζουν γρήγορα από μπρονζέ-μωβ σε πράσινο και σταδιακά πάλι σε κόκκινο και βουργουνδί. Συνήθως φυτεύεται κοντά σε τοίχους τους οποίους καλύπτει ή σαν εδαφοκάλυψη όπου σχηματίζει ένα πολυτελές πράσινο χαλί. Το φθινώπορο είναι από τα πρώτα φυτά που αλλάζουν χρώμα, σηματοδοτώντας την έναρξη της εποχής.

 

Κοινή ονομασία: Αμπέλοψη

Λατινική ονομασία: Parthenocissus quinquefolia

Οικογένεια: Vitaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της αμπέλοψης φτάνει από 9 μέχρι 15 μέτρα ψηλά, ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 1,5 έως 3 μέτρα. 
  • Φύλλωμα – Τα φύλλα της, ενωμένα σαν πέντε δάχτυλα της παλάμης, εμφανίζονται την άνοιξη σε μπρονζέ-μωβ αποχρώσεις και γρήγορα αλλάζουν σε σκούρο πράσινο καθώς μεγαλώνουν σε μέγεθος. Προς το τέλος του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο, λίγο πριν τα φύλλα πέσουν, το βαθύ πράσινο χρώμα τους δίνει τη θέση του στο κόκκινο του κρασιού και το βουργουνδί, καθώς το φυτό υποδέχεται την εποχή.  
  • Άνθη – Τα άνθη της, κρυμμένα από το πλούσιο φύλλωμα, εμφανίζονται αργά την άνοιξη μέχρι νωρίς το καλοκαίρι και έχουν χρώμα πρασινόλευκο.
  • Θέση – Μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες θέσεις, με ηλιοφάνεια, λίγο ήλιο ή και πολλή σκιά, ομως τα καλύτερα χρώματα των φύλλων της επιτυγχάνονται όταν εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου.
  • Πότισμα – Χρειάζεται λίγο ή μέτριο πότισμα ανάλογα με τη ζέστη που επικρατεί κάθε εποχή.
  • Έδαφος – Ανέχεται μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εδαφών αν και προτιμά τα αργιλώδη και βαριά που όμως έχουν τη δυνατότητα να στραγγίζουν.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία του καλοκαιριού.
  • Συντήρηση /Φροντίδα – Χρειάζεται λίγη φροντίδα και έχει τη δυνατότητα να στηρίζεται μόνο του σε τοίχους και κατασκευές χωρίς να απαιτεί δέσιμο. Επειδή επεκτείνεται γρήγορα και εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του κήπου, καλό είναι να διατηρείται τακτικά στο επιθυμητό μέγεθος, γιατί αργότερα είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
  • Είναι κατάλληλη για να καλύψει τοίχους κτιρίων, πέργκολες, αψίδες, καφασωτά αλλά και το ίδιο το έδαφος σαν εδαφοκάλυψη, όπου βοηθά και στον έλεγχο της διάβρωσης.