Η αρώνια είναι ένας εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος που καλλιεργείται κυρίως για τους βρώσιμους και θεραπευτικούς καρπούς του, οι οποίοι θεωρούνται σπάνια υπερτροφή. Το υπέροχο γυαλιστερό της φύλλωμα, που αλλάζει χρώμα από ανοιχτό πράσινο σε κόκκινο-μωβ ανάλογα με την εποχή, τα μοσχομυριστά της άνθη και οι μαύροι γυαλιστεροί της καρποί, που παραμένουν πάνω στο φυτό ακόμα και μέσα στο χειμώνα, κάνουν την αρώνια εκτός από πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό και μια εξαιρετική επιλογή για το διακοσμητικό κήπο. Εύκολα προσαρμόσιμη σε διάφορες συνθήκες, υπόσχεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όλο το χρόνο.

  • Μέγεθος – Έχει ύψος που ξεκινά από 0,9 μέτρα και φτάνει έως τα 1,8 μέτρα. Σε πλάτος συνήθως γίνεται άλλο τόσο.
  • Φύλλωμα – Την άνοιξη έχει λαμπερά ανοιχτά πράσινα φύλλα τα οποία σταδιακά αλλάζουν χρώμα μέχρι να αποκτήσουν ένα κόκκινο έως βαθύ μπορντώ χρώμα το φθινόπωρο. Το χειμώνα τα φύλλα της πέφτουν για να εμφανιστούν ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα μυρωδάτα και πλούσια σε νέκταρ άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, σε χαλαρά μπουκετάκια με λευκο-ροζ αποχρώσεις. Σταδιακά, τα λουλούδια μετατρέπονται σε μικρούς στρογγυλωπούς καρπούς μάυρου χρώματος, οι οποίοι είναι βρώσιμοι και μάλιστα θεωρούνται υπερτροφή.
  • Θέση – Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με μερική σκιά.
  • Πότισμα – Είναι φυτό με μέτριες ανάγκες σε νερό, οι οποίες αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους και τις θερμοκρασίες που επικρατούν.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται με επιτυχία σε πολλούς τύπους εδαφών. Το χώμα της χρειάζεται να έχει καλή αποστράγγιση, αν και αρκετές φορές καταφέρνει να αναπτυχθεί και σε σημεία όπου το νερό δε στραγγίζει εύκολα ή παραμένει υγρό για καιρό. Μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί και σε ξηρά αμμώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ προσαρμοστικό φυτό που μπορεί να ανεχτεί τη ρύπανση, την ξηρασία, το κρύο και τα άλατα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε πολλούς εχθρούς και ασθένειες. Παρόμοια και στην περίπτωση του εδάφους, παρόλο που προτιμά γόνιμα εδάφη που θα στραγγίζουν καλά, κατσφέρνει να αναπτυχθεί και σε πολλές άλλες δυσμενείς εδαφικές συνθήκες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Είναι φυτό πολύ εύκολο στη φροντίδα του και δεν χρειάζεται πολύπλοκη διαχείριση. Το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέφτουν, μπορεί να κλαδεύεται με σκοπό να αφαιρεθούν τα ξερά, σπασμένα ή πυκνά κλαδιά του.
  • Είναι κατάλληλη για φράκτες, μπορντούρες και παρτέρια, ανοιχτούς κήπους σε στυλ δάσους, μικρούς διακοσμητικούς ή παραγωγικούς κήπους, κοντά σε λίμνες και ρυάκια και συνδυασμένη με άλλους θάμνους.