Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Το δεντρολίβανο είναι ένας πλούσιος αειθαλής θάμνος που απότελεί βασικό συστατικό του μεσογειακού τοπίου. Ελκυστικότατος, με σκούρα πράσινα, έντονα αρωματικά φύλλα και μπουκέτα από χιλιάδες μπλε-μωβ άνθη που διαρκούν σχεδόν όλη τη διάρκεια του χρόνου, αξίζει μια θέση σε κάθε κήπο ή μπαλκόνι. Ιδανικός στο πλάι μονοπατιών ή διαδρόμων όπου δέχεται συνεχή τριβή, αναδύει συνεχώς τη χαρακτηριστική και φρέσκια μυρωδιά του και διεκδικεί τη θέση του φυτού-πρωταγωνιστή.

  • Μέγεθος – Το ύψος του δεντρολίβανου ξεκινά από 60 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,8 μέτρα. Το πλάτος του φυτού είναι ελαφρώς μικρότερο και μπορεί να γίνει από 60 εκατοστά έως και 1,5 μέτρο.
  • Φύλλωμα – Τα λεπτά βελονοειδή φύλλα του έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια του έτους. Έχουν μια χαρακτηριστική κι αγαπημένη μυρωδιά που αναδύεται μόλις τριφτούν, ενώ επίσης είναι ασφαλή για κατανάλωση σαν αρωματικό πολλών μεσογειακών πιάτων με κρέας, ψάρι ή λαχανικά ή σαν τσάι.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται χιλιάδες μαζί σε όμάδες, καλύπτοντας τα κλαδιά από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη και πολλές φορές και το καλοκαίρι με φθινόπωρο. Έχουν απαλή υφή και το χρώμα τους αλλάζει ανάμεσα σε λευκές, μωβ και μπλε αποχρώσεις.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις με πλήρη ηλιοφάνειας όμως μπορεί να φυτευτεί και σε σημεία με ελαφριά σκιά.
  • Πότισμα – Έχει χαμηλές ανάγκες σε πότισμα που συνήθως εξαρτώνται από την εποχή και τη ζέστη που επικρατεί, ενώ οι απαιτήσεις του σε νερό ελαχιστοποιούνται όσο μεγαλώνει.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι καλή επιλογή για φτωχά και αμμώδη ή όξινα εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία όταν εγκατασταθεί σε έναν κήπο και μπορεί επίσης να αντέξει και την εδαφική αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Σαν φυτό δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες και ούτε κινδυνεύει από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες. Ένα απλό κλάδεμα για τον έλεγχο του σχήματος ή του μεγέθους του μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και με τη συγκομιδή φύλλων που θα αποξηράνουμε, ελαχιστοποιώντας τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες, ζαρντινιέρες και μπαλκόνια ή ακόμα και σαν εδαφοκάλυψη. Μπορεί να αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα ή να ψαλιδιστεί σε συγκεκριμένο σχήμα και χρησιμοποιείται σε αστικούς ή εξοχικούς κήπους, σε βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια αλλά και νησιωτικά τοπία.