Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος αγκαθωτός θάμνος με υπέροχα ασημοπράσινα φύλλα και εντυπωσιακούς πορτοκαλί καρπούς. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα, πρόσφατα όμως έγινε ευρέως δημοφιλής, χάρη στην υψηλή φαρμακευτική και θρεπτική αξία που αποδίδεται στους καρπούς του. Αναγνωρισμένο σαν υπερτροφή φυτεύεται σε καλλιέργειες ή κήπους σπιτιών, συνδυάζοντας τα οφέλη του καρποφόρου με τη διακοσμητική χρησιμότητα. Υπέροχο μόνο του ή ταιριασμένο με άλλα φυτά σε φράκτες και συστάδες, υπόσχεται να ομορφύνει το τοπίο και να χαρίσει καρπούς υψηλής αξίας με ελάχιστη μόνο φροντίδα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του φυτού ξεκινά από τα 50 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και 6 μέτρα σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα λεπτά και μακρόστενα φύλλα του, σε ασημένιες και λαδί αποχρώσεις στηρίζονται πάνω σε πολλά αγκαθωτά κλαδάκια και του δίνουν σχήμα θάμνου ή μικρού δέντρου.
  • Άνθη – Τα άνθη του, απαλά λευκοκίτρινα και μικροσκοπικά, εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, από τις αρχές ως τα τέλη Μαιου. Για να δημιουργηθούν καρποί χρειάζεται να υπάρχουν μαζί το αρσενικό και το θηλυκό φυτό και με την προϋπόθεση αυτή, τα γυαλιστερά του, έντονα πορτοκαλί φρούτα σχηματίζονται και ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου.
  • Θέση – Είναι φυτό που αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να δέχεται φως για πολλές ώρες. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που φυτευτεί στη σκιά δεν μπορεί να παράξει καθόλου καρπούς.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι καρποί σχηματίζονται και ωριμάζουν, αν και μπορεί να επιβιώσει και με ελάχιστο νερό.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους εδαφών που απαραίτητα θα έχουν καλή αποστράγγιση. Δεν ανέχεται καθόλου τα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη βάση του αν και δεν έχει πρόβλημα να αναπτυχθεί σε πολύ φτωχά και άγονα εδάφη όπου δεν ταιριάζει κάποια άλλη καλλιέργεια.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό σε διάφορες δύσκολες συνθήκες. Συγκεκριμένα, μπορεί να αντέξει σε κρύο μέχρι και στους -50°C και ταυτόχρονα δεν έχει πρόβλημα με την έντονα καλοκαιρινή ζέστη και την ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για την παραγωγή καρπών χρειάζεται να φυτεύονται και τα δύο φύλα του φυτού, το αρσενικό και το θηλυκό, σε κοντινή απόσταση. Για κάθε 7 θηλυκά φυτά είναι απαραίτητο να φυτεύεται κι ένα αρσενικό. Το κλάδεμά του γίνεται το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή των καρπών και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τον περιορισμό του μεγέθους του αλλά και για να εξασφαλιστεί καλός αερισμός και φωτισμός σε όλα τα σημεία.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, καρποφόρους φράκτες ή φυτικά χωρίσματα και κήπους που δέχονται λίγη συντήρηση ή βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.