Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin)

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα γοητευτικό, ανθοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την μεγάλη περιοχή, μεταξύ του Ιράν και της Ιαπωνίας. Γνωστή για τα εντυπωσιακά, πολύχρωμα άνθη της, με την όψη μεγάλων λουλουδιών μιμόζας, είναι αρκετά δημοφιλής επιλογή καθώς συνδυάζει μια εκπληκτική άνθηση με το πανέμορφο φύλλωμα της, σαν φτέρης. Συνδυασμένη με διάφορους τρόπους, στολίζει το μέρος που θα φυτευτεί, δίνοντας χρώμα, υφές και ένα υπέροχο γλυκό άρωμα.

  • Μέγεθος – Το ύψος της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως ξεκινά από τα 6 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 12 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 6 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά της, από πράσινα μικροσκοπικά φυλλαράκια που θυμίζουν πολύ τα φύλλα της φτέρης, λυγίζει κομψά προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ είναι ευαίσθητο και «μαζεύεται» στην αφή. Το φθινόπωρο, σταδικά το φύλλωμα πέφτει, για να υποδεχτεί ξανά την άνοιξη του επόμενου έτους.
  • Άνθη – Τα γοητευτικά άνθη της, σαν πλούσιες, τριχωτές τούφες, σε φούξια, ροζ και κίτρινες διαβαθμίσεις, στολίζουν το φυτό από τις αρχές ως και τα μέσα καλοκαιριού. Με ένα γλυκό, μεθυστικό άρωμα, προσελκύουν εκτός από μέλισσες και πολύχρωμες πεταλούδες, τους επισκέπτες του κήπου ή τους περαστικούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και παρόλο που δεν έχει πρόβλημα με τις δεύτερες, παράγει περισσότερα άνθη όταν δέχεται ήλιο όλες τις ώρες της ημέρας.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Ενώ μπορεί να αντέξει και σε συνθήκες ξηρασίας, η καλύτερη ανάπτυξη επιτυγχάνεται με σταθερά ποτίσματα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν και προτιμά τα ελαφριά και πλούσια σε θρεπιτκά χώματα, θα τη δούμε να επιβιώνει και σε αρκετά δύσκολες συνθήκες, φτωχών ή ελαφρά αλκαλικών εδαφών.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και αγαπά την έντονη καλοκαιρινή ζέστη. Μπορεί να αντέξει σε ελαφρύ και σύντομο παγετό, αλλά η ανθεκτικότητά της δεν είναι βέβαιη πάντα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Το σχήμα της, συνήθως διαμορφώνεται σε μια μεγάλη ομπρέλα και όταν ρίξει τα φύλλα της, μπορεί να κλαδευτεί, για να απομακρύνουμε ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, χαλαρούς ή εξοχικούς κήπους, κήπους μεσογειακού στυλ, νησιώτικους κήπους, μέσα σε γκαζόν, σαν ανθόδεντρο, ειδικά για φτωχά ή αλκαλικά χώματα, κήπους φυσικού στυλ, δρόμους και πεζοδρόμια και φυτεύσεις που σκοπεύουν να προσελκύσουν ωφέλιμα έντομα όπως μέλισσες και πεταλούδες.