Το αλμυρίκι ή αρμυρίκι, είναι ένα αειθαλές, διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από τις παραμεσόγειες χώρες. Γνωστό για τη μεγάλη του αντοχή στο αλάτι και την χαρακτηριστική, ανάλαφρη, σαν χιονισμένη όψη του, χρησιμοποιείται κατά κόρον σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις ή κήπους κοντά στο κύμα. Διατηρώντας το φύλλωμά του για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ομορφαίνει το τοπίο, με ελάχιστη φροντίδα για αντάλλαγμα.

 

  • Μέγεθος – Το αλμυρίκι είναι ένα μικρό, διακοσμητικό δέντρο ή θάμνος, γρήγορης σχετικά ανάπτυξης, που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6 μέτρα σε ύψος.
  • Φύλλωμα – Φτιαγμένο από μικρά, πολυάριθμα φύλλα σαν λέπια, το σκουροπράσινο και συχνά λαδί φύλλωμά του, κρέμεται απαλά προς τα κάτω, από λεπτά εύκαμπτα κλαδιά, δημιουργώντας ένα μοναδικό οπτικό εφέ. Διατηρώντας όλο του το φύλλωμα, όταν ο χειμώνας είναι ήπιος, διακοσμεί το μέρος που θα φυτευτεί, όταν τα άλλα φυτά βρίσκονται σε λήθαργο.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικα ρόδινα ή λευκορόδινα άνθη του, εμφανίζονται την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Μαζεμένα πολλά μαζί πάνω στο φύλλωμα, δίνουν μια όμορφη ανάλαφρη όψη, στο ήδη αέρινο κι απαλό φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με μερική σκιά, όμως δεν μπορεί να επιβιώσει σε έντονα σκιασμένα σημεία.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, χωρίς να έχει πολλές απαιτήσεις. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε κακής ποιότητας χώμα, ενώ δεν έχει πρόβλημα με τα αλατούχα, αμμώδη ή φτωχά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αντέξει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι λίγο πιο κάτω από τους 0°C. Επιβιώνοντας πολύ κοντά στη θάλασσα, όπως λίγα φυτά, δεν έχει πρόβλημα με την αλατότητα στον αέρα, ούε και τα σταγονίδια που φέρνει το κύμα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή. Νωρίς την άνοιξη, μπορεί να κλαδευτεί για τον έλεγχο του σχήματος και του μεγέθους του, ενώ προαιρετικά, μπορούμε να το ενισχύσουμε με ένα πλήρες κι ισορροπημένο λίπασμα.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράτες κι ανεμοφράκτες, νησιώτικους ή παραθαλάσσιους κήπους, εξοχικούς κήπους Μεσογειακού στυλ και περιοχές κοντά στη θάλασσα όπου άλλα φυτά δεν επιβιώνουν. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν εμπόδιο, που θα περιορίζει την αλμύρα στον κήπο, προστατεύοντας λιγότερο ανθεκτικά φυτά που θέλουμε να φυτέψουμε.