Η μποχίνια, είναι ένα μοναδικό, διακοσμητικό τροπικό φυτό, με καταγωγή από την ανατολική Ασία. Στολισμένη με επιτηδευμένα στραβά κλαδιά και ζωηρό αειθαλές φύλλωμα, μεγαλώνει γρήγορα και αντιστέκεται καλά σε διάφορες δύσκολες συνθήκες. Σήμα κατατεθέν του φυτού, τα μαγευτικά βιολετί λουλούδια του, σαν γιγάντια άνθη ορχιδέας, που στολίζουν το φύλλωμα μέσα στο φθινόπωρο, δίνοντας στο τοπίο μια έντονα χρωματιστή χροιά.

  • Μέγεθος – Η μποχίνια είναι ένα μικρό δέντρο ή θάμνος, με ύψος που μπορεί να φτάσει από 4 έως 10 μέτρα ψηλά. Το πλάτος της συνήθως γίνεται γύρω στα 2 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το γλυκό πράσινο φύλλωμά της, με την απαλή λεία υφή, παραμένει πράσινο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ το κάθε της φύλλο, θυμίζει μια πλατιά στρογγυλεμένη καρδιά.
  • Άνθη -Το ομορφότερο μέρος του δέντρου είναι τα άνθη του, που εμφανίζονται μέσα στο φθινόπωρο, σαν μεγάλες βιολετί ορχιδέες. Χρωματίζοντας το κρύο και μουντό τοπίο, μπορεί να μείνουν ανθισμένα για εβδομάδες, ενώ σταδιακά ωριμάζουν σε όμορφους μακριούς σπόρους που μοιάζουν με φασόλια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αν και οι σκιασμένες τοποθεσίες καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Προτιμά περισσότερο εκείνα που είναι αμμώδη ή πηλώδη και φαίνεται να ανθίζει περισσότερο όταν το έδαφος είναι πιο ξηρό.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο και τον παγετό, όμως παρουσιάζει πολύ καλή ανθεκτικότητα στα έντομα και τις ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και μπορεί να κλαδευτεί εύκολα, το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, απομακρύνοντας τα υπερβολικά πυκνά, ξερά και ταλαιπωρημένα κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, κεντρικά σημεία του κήπου σαν φυτό πρωταγωνιστής, κοντά σε εισόδους, όρια σπιτιών, εξωτερικές τραπεζαρίες, σαν ανθόδεντρο και φυτό σκιάς, σε μπαλκόνια, εξοχικούς και αστικούς κήπους, άκρες δρόμων και πεζοδρόμια, πάρκα και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες συνθέσεις.