Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά (Ceratonia siliqua)

Η χαρουπιά ή ξυλοκερατιά, είναι ένα υπέροχο, αειθαλές, πλατύ δέντρο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Καλλιεργημένη από παλιά, για τους γλυκούς καφετί καρπούς της, που μοιάζουν με σκληρά φασόλια, χρησιμοποιήθηκε σαν υποκατάστατο του κακάο και είδος διατροφής για πολλά χρόνια. Πλέον, δημοφιλής για το πυκνό, σκούρο φύλλωμά της και την μεγάλη πλούσια σκιά, κάνει την εμφάνισή της σαν διακοσμητικό δέντρο αλλά και είδος διατορφής υψηλής αξίας.

  • Μέγεθος – Η χαρουπιά ή ξυλοκερατιά, είναι ένα δέντρο που αναπτύσσεται με μέτρια ταχύτητα και το ύψος της μπορεί να φτάσει από 8 μέχρι 17 μέτρα ψηλά. Όταν όμως το φυτό δεν μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, παραμένει μικρότερο σε ύψος, στα 15 μέτρα ή και λιγότερο.
  • Φύλλωμα – Το φαρδύ, ημισφαιρικό φύλλωμά της, φτιαγμένο από μικρά και πλατιά, οβάλ φύλλα, χρωματίζεται σε σκούρους πράσινους τόνους, ενώ παραμένει λείο και γυαλιστερό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του, εμφανίζονται πολλά μαζί, σε μικρά μπουκετάκια, που πλημμυρίζουν το φύλλωμα από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη. Ωριμάζοντας, τα φυτά δίνουν όμορφους και χρήσιμους διατροφικά καρπούς, τα χαρούπια, προϊόν που λειτουργεί ως υποκατάστατο του κακάο ή γίνεται αλεύρι με διάφορες χρήσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι φυτό που μπορεί να αντέξει σε έντονα αλκαλικά εδάφη, καθώς και χώματα πετρώδη ή γεμάτα βράχια.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, όμως δεν αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να επιβιώσει σε άγονα, αλκαλικά, βραχώδη και πετρώδη, ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από τον δυνατό άνεμο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, καρποφόρους κήπους, σημεία όπου χρειαζόμαστε μαι μεγάλη σκιά, αστικούς και εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, μεσογειακούς και νησιώτικους κήπους και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.