Δάφνη Απόλλωνα (Laurus nobilis)

Η δάφνη του Απόλλωνα, είναι ένα εξαιρετικό, αειθαλές διακοσμητικό δέντρο ή θάμνος με καταγωγή από τη νότια Ευρώπη. Γνωστή σε όλους τους Έλληνες, είτε μέσω του τοπίου, είτε μέσα στης γαστρονομίας, στην οποία είναι συστατικό, στολίζει δρόμους, μπαλκόνια, πάρκα και κήπους της χώρας. Έντονα αρωματική και πολύ ανθεκτική, μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στο τοπίο και να συνδυαστεί κατάλληλα για ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Η δάφνη του Απόλλωνα είναι ένα διακοσμητικό δέντρο ή θάμνος, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα λίγα μέτρα, μπορεί να ξεπεράσει τα 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο αρωματικό της φύλλωμα, από όρθια, μακρόστενα φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, έχει ελαφρά την υφή δέρματος, ενώ παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα έντονα αρωματισμένα φύλλα της, που είναι ασφαλή για να φαγωθούν, χρησιμοποιούνται σαν αρωματικό για πολλά πιάτα στην Μεσογειακή κουζίνα.
  • Άνθη – Τα γλυκά, μικροσκοπικά άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, σε πυκνά μπουκέτα κιτρινοπράσινου χρώματος. Ωριμάζοντας, δίνουν τη θέση τους σε ελκυστικούς, γυαλιστερούς καρπούς, που έχουν μάυρο χρώμα και θυμίζουν μικρή ελιά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Μπορεί να κλαδευτεί τόσο σε σχήμα δέντρου, διαμορφώνοντας μια μεγάλη ομπρέλα σκιάς, όσο και σε σχήμα θάμνου ή πυκνού, καλοσχηματισμένου φράκτη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα, γλάστρες, ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, κοντά σε κτίρια ή άλλες κατασκευές του κήπου, μαζί με αγάλματα ή διακοσμηιτκά στοιχεία, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους παραθαλάσσιου στυλ και μεσογειακούς εξοχικούς ή αστικούς κήπους.