Ελαίαγνος ή Μοσχοϊτιά (Elaeagnus angustifolia)

Ο ελαίαγνος ή αλλιώς μοσχοϊτιά ή τζιτζιφιά, είναι ένα εκπληκτικό, μικρούς μεγέθους, διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία. Συχνά καλυμμένος με αγκάθια, καλλιεργείται για το μοναδικό φύλλωμά του, με την βελούδινη ασημοπράσινη όψη. Τα άνθη του, κρυμμένα με μια πρώτη ματιά, γίνονται αισθητά από το υπέροχο άρωμά τους, ενώ σύντομα, χαρίζουν βρώσιμους διακοσμητικούς καρπούς.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του ελαίαγνου ξεκινά από τα 3,5 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 6 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται στις ίδιες διαστάσεις, από 3,5 μέχρι 6 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικά όμορφο φύλλωμά του, για το οποίο συνήθως καλλιεργείται, αποτελείται από μικρά, μακρόστενα φυλλαράκια αλλά και διάσπαρτα αγκάθια ανάμεσά τους. Βαμμένο σκούρο πράσινο στην πάνω επιφάνεια και με βελούδινη ασημί την κάτω πλευρά, δημιουργεί ένα υπέροχο οπτικό εφέ, που προσδίδει ενδιαφέρον στον κήπο. Αργά το φθινόπωρο, τα φύλλα του ελαίαγνου θα πέσουν, για να εμφανιστούν ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη προς τις αρχές καλοκαιριού. Μικρά, ασημόλευκα και κίτρινα, με βαθύτερο κίτρινο κέντρο, αναδύουν ένα υπέροχο άρωμα, ενώ ωριμάζοντας, το φθινόπωρο θα δώσουν εκπληκτικούς διακοσμητικούς καρπούς. Τα φρούτα του, με την εμφάνιση χνουδωτής ελιάς, είναι εκτός από διακοσμητικά και βρώσιμα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές και παρασκευάσματα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Περισσότερο προτιμά τα αμμοπηλώδη χώματα, όμως μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για το έδαφος που θα φυτευτεί, να έχει καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά ή βαριά και υγρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την έντονη ζέστη και τον αλμυρό αέρα της θάλασσας. Δεν αναπτύσσεται τόσο καλά, στις υγρές καλοκαιρινές συνθήκες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Γενικά ανταποκρίνεται πολύ καλά στο κλάδεμα κι έτσι, μπορεί να διατηρηθεί σε αρκετά μικρότερο μέγεθος, ακόμη και να διαμορφωθεί σαν φράκτης.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, αστικούς και εξοχικούς κήπους, ανθόκηπους, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα και σαν φόντο για άλλα φυτά ή σημείο κεντρικού ενδιαφέροντος.