Φλαμουριά ή Τίλιο (Tilia tomentosa)

Η φλαμουριά ή τίλιο είναι ένα πανέμορφο, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και την Μικρά Ασία. Το πλούσιο διακοσμητικό της φύλλωμα, από σκούρα πράσινα φύλλα, με ασημοπράσινη τη μια πλευρά, φτερουγίζει απαλά με τον άνεμο, εναλλάσοντας τις χρωματιστές πλευρές τους. Ένα απίθανο αισθητικά αποτέλεσμα, έρχεται να συνδυαστεί με την πλούσια και ελκυστική σκιά της, που απλώνεται στον κήπο. Ανθεκτική σε ποικιλία διαφορετικών συνθηκών, όπως το κρύο, η ξηρασία αλλά και η ρύπανση της πόλης, είναι εξαιρετική επιλογή για ένα φυσικά εντυπωσιακό θέαμα.

 

Κοινή ονομασία: Φλαμουριά ή Τίλιο

Λατινική ονομασία: Tilia tomentosa

Οικογένεια: Malvaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της φλαμουριάς αυτής, ξεκινά από τα 15 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 21 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 9 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα φύλλα της, σκούρα πράσινα στην επάνω πλευρά και ασημοπράσινα από κάτω, ανεμίζουν απαλά με τον αέρα, αναδεικνύοντας τους ταιριαστούς χρωματισμούς τους. Λίγο πριν το χειμώνα, σταδιακά το φύλλωμα πέφτει, για να επανέλθει με νέα φύλλα την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι. Ενωμένα σε ανάλαφρα, κιτρινο-κρεμ μπουκέτα, αναδύουν ένα γλυκό άρωμα, προσελκύοντας τις μέλισσες αλλά και πολλές πεταλούδες. Καθώς ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε επίσης διακοσμητικούς σπόρους, που κρέμονται απαλά και στολίζουν την καλοκαιρινή βλάστηση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, που πάλι δέχονται φως για αρκετές ώρες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα μέτρια σε σύσταση χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που έχουν καλή αποστράγγιση, μπορεί όμως να προσαρμοστεί και σε διάφορες άλλες εδαφικές συνθήκες.
  • Ανθεκτικότητα – Έχει καλή αντοχή στο κρύο και τον παγετό, ενώ ταυτόχρονα είναι ανθεκτική στην ξηρασία και την αστική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς δεν έχει σημαντικούς έχθρους ή ασθένειες που την ταλαιπωρούν, η συντήρηση και φροντίδα της είναι αρκετά απλή. Αφού διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της, σπάνια απαιτεί αρκετές επεμβάσεις.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, κήπους φυσικού στυλ, πεζοδρόμια, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα, ανοιχτά σημεία και σαν σκόδεντρο.