Φτελιά πεδινή (Ulmus campestris)

Η πεδινή φτελιά, είναι ένα φυλλοβόλο, διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική και την νοτιοδυτική Ασία. Αν και όχι τόσο συνηθισμένη σαν επιλογή, δεν στερείται ομορφιάς σε σχέση με άλλα μεγάλα δέντρα. Τα φωτεινά, απαλά φύλλα της, τα κοκκινο-μώβ μπουκέτα από άνθη στα γυμνά της κλαδιά και οι παράξενα ελκυστικοί καρποί της, που μοιάζουν χάρτινοι, στολίζουν επάξια τον κήπο που θα φυτευτούν, αξιοποιώντας ταυτόχρονα διάφορα προβληματικά σημεία.

 

Κοινή ονομασία: Φτελιά πεδινή

Λατινική ονομασία: Ulmus campestris / Ulmus minor

Οικογένεια: Ulmaceae

 

  • Μέγεθος – Η πεδινή φτελιά είναι ένα δέντρο γρήγορης ανάπτυξης, που μπορεί να φτάσει σε ύψος από 20 μέχρι και 30 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα πλατιά φύλλα της, σε ελαφρώς οβάλ σχήμα, έχουν λαμπερό ανοιχτό πράσινο χρώμα και είναι απαλά στην αφή. Το χειμώνα, τα φύλλα πέφτουν, μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας, για να επανέλθουν την άνοιξη του επόμενου έτους.
  • Άνθη – Νωρίς την άνοιξη και πριν τα φύλλα κάνουν την εμφάνισή τους, πυκνά μπουκέτα από 15 ως 30 λουλούδια μαζί, ξεφυτρώνουν στα κλαδιά του δέντρου. Σε εκπληκτικές κοκκινο-μωβ αποχρώσεις, χρωματίζουν το κρύο ακόμα τοπίο, πριν δώσουν τη θέση τους σε διακοσμητικούς καρπούς που μοιάζουν χάρτινοι.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, που πάλι δέχονται φως για αρκετές ώρες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα υγρά και αλκαλικά χώματα, αν και μπορεί να προσαρμοστεί και σε διαφορετικές εδαφικές συνθήκες.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -29°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει την εδαφική υγρασία, τις πλημμύρες, τον άνεμο και τη θαλασσινή αλμύρα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς δεν έχει σημαντικούς έχθρους ή ασθένειες που την ταλαιπωρούν, η συντήρηση και φροντίδα της είναι αρκετά απλή. Αφού διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της, τα επόμενα κλαδέματα γίνονται αραιά.
  • Είναι κατάλληλη για πάρκα, παιδικές χαρές, λεωφόρους και δρόμους με μεγάλο πλάτος, εκκλησίες, παραθαλάσσιες περιοχές, σημεία που πλημμυρίζουν, βιομηχανικές περιοχές και σαν φυτό σκιάς ή ανεμοφράκτης.