Γιακαράντα (Jacaranda mimosifolia)

Η γιακαράντα, είναι ένα γοητευτικό, φυλλοβόλο διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από τη Βολιβία και την Αργεντινή. Με ένα δαντελωτό, περίτεχνο φύλλωμα, που ντύνεται με πλούσια μπουκέτα, από έντονα μωβ άνθη, δημιουργεί μια μαγευτική τροπική αίσθηση. Στη βάση της, ένα μωβ χαλί, από χιλιάδες πεσμένα άνθη, στρώνει τον κήπο, ενισχύοντας τον εντυπωσιασμό του επισκέπτη.

 

Κοινή ονομασία: Γιακαράντα

Λατινική ονομασία: Jacaranda mimosifolia

Οικογένεια: Bignoniaceae

 

  • Μέγεθος – Η γιακαράντα είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που συνήθως φτάνει από 12 έως 15 μέτρα. Το πλάτος της, που όπως και το ύψος, μεγαλώνει γρήγορα, μπορεί να φτάσει πάνω από 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η γιακαράντα θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το γοητευτικό φύλλωμά της, φτιαγμένο από καταπράσινα, δαντελένια φύλλα, θυμίζει πολύ στην όψη τη φτέρη, ενώ στηρίζεται ψηλά πάνω από το έδαφος στα δυνατά κλαδιά της. Το φθινόπωρο, όλα τα φύλλα πέφτουν, για να εμφανιστούν ξανά με την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα μοναδικά σε ομορφιά άνθη του, σαν απαλές, μωβ τρομπέτες, πιασμένες σε τσιαμπιά, εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωριμάζοντας, σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε μεγάλους καφετί καρπούς, με πλακέ, οβάλ σχήμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό που ζημιώνεται εύκολα όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 5°C. Είναι φυτό ανθεκτικό στα διάφορα έντομα και δεν συναντά προβλήματα από ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, αστικούς και εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, πάρκα, πλατείες, δρόμους και πεζοδρόμια, κήπους τροπικού στυλ, ανθόκηπους και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.