Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba)

Η σαλιβουρία ή γκίνγκο, είναι ένα μεγάλο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, από την Κίνα. Γνωστό στην παραδοσιακή ιατρική και χαρακτηρισμένο σαν φυτό-απολίθωμα, είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, με χρήσιμες ιδιότητες και υψηλή καλλωπιστική αξία. Το πανέμορφο φύλλωμά του, από απαλά φύλλα, σε σχήμα βεντάλιας, εμφανίζεται ανοιχτοπράσινο, αλλάζοντας μέσα στις εποχές, σε πιο σκούρες ή χρυσοκίτρινες αποχρώσεις, λίγο πριν μπει ο χειμώνας. Κατάλληλο για μεγάλους κήπους, με αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί, δίνει μοναδικές χρωματικές αντιθέσεις και προσφέρει πλούσιες, ανάλαφρες υφές στις συνθέσεις μας.

 

Κοινή ονομασία: Σαλιβουρία ή Γκίγκο

Λατινική ονομασία: Ginkgo biloba

Οικογένεια: Ginkgoaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του γκίνγκο μπιλόμπα είναι μεγάλο και συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του δέντρου αναπτύσσεται από 4 μέχρι 8 μέτρα και όλο το φυτό φτάνει το τελικό του μέγεθος μετά από 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα παράξενα ανοιχτά πράσινα φύλλα του, με σχήμα που θυμίζει μικρές βεντάλιες, φυτρώνουν πάνω στα κλαδιά σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες. Έχουν πλάτος μέχρι και 12 εκατοστά και το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσουν αλλάζουν την εμφάνισή τους, από απαλό πράσινο σε εντυπωσιακό καθαρό κίτρινο χρώμα.
  • Άνθη – Τα δέντρα γκίνγκο ανθίζουν την άνοιξη, συνήθως από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο και μόνο όταν έχουν συμπληρώσει από 20 έως και 40 χρόνια ζωής. Τα λουλούδια σχηματίζονται τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά δέντρα και σε περίπτωση που και τα δύο φύλα συνυπάρχουν σε κοντινή απόσταση, το φθινόπωρο τα θηλυκά γεμίζουν θαμπούς κίτρινους στρογγυλωπούς καρπούς.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες και παρόλο που ένα προστατευμένο σημείο μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξή του, ειδικά τα πρώτα χρόνια, μπορεί να φυτευτεί και σε εκτεθειμένες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό προκύπτουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι να εγκατασταθεί σε ένα μέρος αλλά και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως και -20°C) και μπορεί να αντέξει σε συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν ανέχεται καθόλου την υγρασία κοντά στις ρίζες του για αυτό τα εδάφη με νερό που λιμνάζει πρέπει να αποφεύγονται.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του γκίγκο είναι ιδιαίτερα εύκολη. Γενικά είναι φυτό ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες και δεν απαιτεί απαραίτητα κλάδεμα. Σε περίπτωση που το επιθυμούμε, μπορούμε να κλαδέψουμε το δέντρο ελαφρά μέσα στο χειμώνα.
  • Είναι κατάλληλο για μεγάλους κήπους εξοχικών και μη κατοικιών, πάρκα, κήπους που δέχονται λίγη φροντίδα και φυτεύσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.