Ιαπωνικό Σφενδάμι (Acer palmatum)

Το ιαπωνικό σφενδάμι, είναι ένα εξαίσιο, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Αγαπημένο για το εκπληκτικό φύλλωμά του, σε ασυνήθιστους κοκκινο-πράσινους τόνους και πορτοκαλοκίτρινα ή πορφυρά χρώματα το φθινόπωρο, στολίζει τον κήπο από εποχή σε εποχή, επιδεικνύοντας τους «χάρτινους, φτερωτούς» καρπούς του και μαγνητίζοντας τα βλέμματα.

 

Κοινή ονομασία: Ιαπωνικό Σφενδάμι

Λατινική ονομασία: Acer palmatum

Οικογένεια: Sapindaceae

 

  • Μέγεθος – Το ιαπωνικό σφενδάμι είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση επίσης. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, φτιαγμένο από μικρά φυλλαράκια σε σχήμα παλάμης, πρωταγωνιστεί στο τοπίο, χάρη στα εκπληκτικά χρώματα που αλλάζει, από πράσινο και κόκκινο-πράσινο την άνοιξη, έως κίτρινο και καθαρό κόκκινο το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσει από το δέντρο.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κόκκινα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη πάνω σε λεπτά κλαδιά. Καθώς ωριμάζουν, μετατρέπονται σε υπέροχα διακοσμητικούς, «χάρτινους» καρπούς, που έχουν την όψη φτερού κι ανεμίζουν απαλά στον αέρα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο. Το καλύτερο χρώμα στα φύλλα του επιτυγχάνεται με μερική σκιά, όμως μπορεί να αντέξει και τον απευθείας ήλιο, αν ποτίζεται επαρκώς.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Το καλοκαίρι, που ο ήλιος καίει περισσότερο, το νερό του ποτίσματος προστατεύει τα φύλλα του, από πιθανόν εγκαύματα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα όξινα ή ουδέτερα σε pH εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, εκκλησίες, μεγάλους εξοχικούς κήπους και κατοικίες, αστικούς κήπους, κήπους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο φθινοπωρινό χρώμα.