Ιαπωνικό Σφενδάμι κόκκινο (Acer palmatum “Atropurpureum”)

Το κόκκινο ιαπωνικό σφενδάμι είναι ένα μαγευτικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ανατολική Ασία. Φημισμένο για το εντυπωσιακό, συμπαγές του φύλλωμα, από μικρά χρωματιστά φυλλαράκια, σε κόκκινους κι ελαφρώς μωβ τόνους, στολίζει ποικιλία κήπων σε όλο τον κόσμο, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του παρατηρητή. Κατάλληλο για διάφορους χώρους, συνδυάζεται τέλεια με άλλα φυτά ή γκαζόν και υπόσχεται γρήγορα να σας συναρπάσει.

 

Κοινή ονομασία: Ιαπωνικό Σφενδάμι κόκκινο

Λατινική ονομασία: Acer palmatum “Atropurpureum”

Οικογένεια: Sapindaceae

 

  • Μέγεθος – Το κόκκινο ιαπωνικό σφενδάμι είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση επίσης. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το μαγευτικό, κόκκινο-μωβ φύλλωμά του, έχει ελαφρά τη μορφή θάμνου, που στηρίζεται κομψά στον χαμηλό του κορμό. Φτιαγμένο από μικρά φυλλαράκια που θυμίζουν τη μορφή παλάμης, σταδιακά αλλάζει το χρώμα του σε ένα γοητευτικό κόκκινο, λίγο πριν πέσει από το κρύο το φθινόπωρο.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κόκκινα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη πάνω σε λεπτά κλαδιά. Καθώς ωριμάζουν, μετατρέπονται σε υπέροχα διακοσμητικούς, «χάρτινους» καρπούς, που έχουν την όψη φτερού κι ανεμίζουν απαλά στον αέρα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο. Το καλύτερο χρώμα στα φύλλα του επιτυγχάνεται με μερική σκιά, όμως μπορεί να αντέξει και τον απευθείας ήλιο, αν ποτίζεται επαρκώς.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Το καλοκαίρι, που ο ήλιος καίει περισσότερο, το νερό του ποτίσματος προστατεύει τα φύλλα του, από πιθανόν εγκαύματα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα όξινα ή ουδέτερα σε pH εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, εκκλησίες, εξοχικούς κήπους και κατοικίες, αστικούς κήπους και μπαλκόνια, κήπους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο φθινοπωρινό χρώμα.