Ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum)

Η ιπποκαστανιά ή αίσκουλος είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από τα Βαλκάνια. Ιδανική για μεγάλους, χαλαρούς εξοχικούς κήπους, απλώνει το πανέμορφο, πυκνό φύλλωμά της, σχηματίζοντας μια πλούσια χρωματιστή σκιά. Οι αγκαθωτοί κι εσωτερικά, λαμπεροί καφέ καρποί που παράγει, παραμένουν πάνω στο φυτό, στολίζοντάς το μέχρι το χειμώνα.

 

Κοινή ονομασία: Ιπποκαστανιά ή Αίσκουλος

Λατινική ονομασία: Aesculus hippocastanum

Οικογένεια: Sapindaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της ιπποκαστανιάς ξεκινά από τα 15 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 23 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 10 μέχρι 20 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο, ανοιχτό πράσινο φύλλωμά της, φτιαγμένο από πλατιά δροσερά φύλλα που έχουν το σχήμα παλάμης, σχηματίζεται την άνοιξη, ενώ μέχρι το καλοκαίρι έχει σκουρύνει αρκετά σε χρώμα. Το φθινόπωρο και λίγο πριν τα φύλλα πέσουν, χρωματίζεται σε γλυκούς κίτρινους και καφέ τόνους, στρώνοντας ένα πολύχρωμο χαλί που θα υποδεχτεί το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα λευκά άνθη της, που εμφανίζονται αργά την άνοιξη, στολίζονται από κόκκινα ή κίτρινα στίγματα. Ωριμάζοντας, θα δημιουργήσουν μεγάλους διακοσμητικούς καρπούς, με εγκαθωτό περίβλημα και εσωτερικά σπόρους που μοιάζουν πολύ με τα κάστανα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Σε συνθήκες ξηρασίας, το φυλλωμά της υποβαθμίζεται αρκετά, ενώ μπορεί να αρχίσει να ξεραίνεται σε διάφορα σημεία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα δροσερά, πηλώδη εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως σε συνθήκες ξηρασίας, το φυλλωμά της μπορεί να ξεραθεί τοπικά, καθώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, δρόμους και πεζοδρόμια, μεγάλες εκτάσεις με γκαζόν, εξοχικούς ή και αστικούς κήπους, σημεία όπου θέλουμε μια μεγάλη σκιά και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες οπτικά φυτεύσεις.