Καρπίνος ή Γαύρος (Carpinus betulus)

Ο καρπίνος ή γαύρος, είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, με εκπληκτικό, λαμπερό φύλλωμα και ελκυστικά τσαμπιά από απαλά χρωματισμένα άνθη κι αργότερα διακριτικούς καρπούς.Κατάλληλος για να δημιουργήσουμε τα πιο περίτεχνα σχέδια, προσφέρει άπειρες εναλλακτικές για να τον αξιοποιήσουμε σε έναν κήπο.

 

Κοινή ονομασία: Καρπίνος ή Γαύρος

Λατινική ονομασία: Carpinus betulus

Οικογένεια: Betulaceae

 

  • Μέγεθος – Ο καρπίνος ή αλλιώς γαύρος, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, πλούσιο φυλλωμά του, φτιαγμένο από πλατιά, πυκνά φύλλα, σε οβάλ σχήμα, χρωματίζεται σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, ενώ στολίζεται με έντονες, διακοσμητικές νευρώσεις. Το φθινόπωρο και λίγο πριν τα φύλλα του πέσουν, όλο το φύλλωμα βάφεται με ένα απαλό κίτρινο χρώμα, καθώς προετοιμάζεται για το χειμώνα που έρχεται.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά κρεμαστά άνθη του, σε απαλούς τόνους του πράσινου και κρεμ, συχνά τονίζονται με μικροσκοπικές κοκκινωπές πινελιές, ενώ αναδεικνύουν το δέντρο, νωρίς την άνοιξη, λίγο πριν εμφανιστούν τα φύλλα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει τον δυνατό άνεμο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα και μεγάλους κήπους φυσικού στυλ, εξοχικούς κήπους, όρια μεταξύ του κήπου και της φυσικής βλάστησης, κήπους χαμηλής συντήρησης και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.