Η καρυδιά είναι ένα υπέροχο, φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Ασία και τα Βαλκάνια. Κυρίως καλλιεργείται για τα καρύδια, τους θρεπτικούς και νόστιμους καρπούς της, τόσο σε μεγάλη κλίμακα, όσο και ερασιτεχνικά. Χάρη όμως στο πλούσιο, ζωηρό φύλλωμά της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διακοσμητικούς σκοπούς αλλά και για να δώσει μια πυκνή, δροσερή σκιά.

 

Κοινή ονομασία: Καρυδιά

Λατινική ονομασία: Juglans regia

Οικογένεια: Juglandaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της καρυδιάς ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 18 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης, από 12 μέχρι 18 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο αρωματικό φύλλωμά του, από πλατιά δροσερά φύλλα σε οβάλ σχήμα, βάφεται σε ζωηρούς πράσινους τόνους, δημιουργώντας μια πλούσια και πυκνή σκιά. Το φθινόπωρο και λίγο πριν το φύλλωμα πέσει, χρωματίζεται σε απαλούς κίτρινους τόνους, υποδεχόμενο τον χειμώνα που πλησιάζει.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, σε μακρόστενα τριχωτά μπουκέτα κιτρινοπράσινου χρώματος. Συχνά περνούν απαρατήρητα, όμως μόλις γονιμοποιηθούν, σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους σε μεγάλους, στρογγυλωπούς καρπούς, με πράσινο γυαλιστερό δέρμα και σκληρό εσωτερικό. Οι γευστικοί και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά καρποί της, είναι τα γνωστά καρύδια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί καθόλου να ευδοκιμήσει στη σκιά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χώματα, που έχουν αρκετή υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, καρποφόρους δενδρώνες, σημεία όπου θέλουμε σκιά, εξοχικούς ή παραδοσιακούς μεσογειακούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους φυσικού στυλ και διάφορες μεγάλες φυτεύσεις με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.