Η καστανιά είναι ένα όμορφο, φυλλοβόλο, καρποφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη δυτική Ασία και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πυκνό, πλατύ φύλλωμά της, διακοσμημένο με οδοντωτά περιγράμματα και διάφορες φυσικές αποχρώσεις, συνδυάζεται υπέροχα, με τους σκληρούς, καφετί καρπούς της, για τους οποίους συνήθως καλλιεργείται.

 

Κοινή ονομασία: Καστανιά

Λατινική ονομασία: Castanea sativa

Οικογένεια: Fagaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της καστανιάς ξεκινά από τα 24 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 30 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 9 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα εκπληκτικά, πλατιά, πράσινα φύλλα της, στολισμένα με ένα έντονα οδοντωτό περίγραμμα κι ελαφρά χνουδωτή όψη, απλώνονται πάνω στα κλαδιά, δημιουργώντας μια υπέροχη, πλούσια σκιά. Το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσουν από το δέντρο, θα χρωματιστούν με ένα ευχάριστο κίτρινο χρώμα, υποδεχόμενα τις κρύες μέρες που ακολουθούν.
  • Άνθη – Τα όμορφα άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι, σε μακριά κρεμαστά μπουκέτα κιτρινοπράσινου χρώματος. Ωριμάζοντας, σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε πανέμορφους και γευστικούς καρπούς, τα γνωστά κάστανα, που θα είναι έτοιμα για συγκομιδή τον Οκτώβριο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή έστω εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμώντας περισσότερο τα αμμώδη ή πηλώδη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Σε περίπτωση που καλλιεργείται για τους βρώσιμους καρπούς της, θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως χρειάζεται να φυτέψουμε πάνω από ένα δέντρο. Παρόλο που η καστανιά έχει ταυτόχρονα θηλυκά και αρσενικά λουλούδια, πάνω στο ίδιο δέντρο, πολλές φορές αποτυγχάνει να γονιμοποιηθεί μόνη της. Για να τη βοηθήσουμε να δέσει καρπούς, καλό είναι να φυτεύουμε επιπλεόν καστανιές σε κοντινή απόσταση.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς κήπους, καρποφόρους κήπους, πάρκα, κήπους φυσικού στυλ και ανάπτυξης, μεγάλους κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία όπου θέλουμε μια μεγάλη σκιά.