Κατάλπη νάνα (Catalpa bignonioides “Nana”)

Η νάνα κατάλπη είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από τις νοτιοανατολικές Η.Π.Α. Μικρή στο ύψος της, συνήθως κλαδεύεται σε σχήμα στρογγυλού δέντρου. Συνδυάζοντας το εξαίσιο, ανοιχτό φύλλωμα και την εκπληκτική ανθοφορία μιας μεγάλης κατάλπης, φέρνει τα ίδια στοιχεία εντυπωσιασμού, στις διαστάσεις του μικρού κήπου.

 

Κοινή ονομασία: Κατάλπη νάνα

Λατινική ονομασία: Catalpa bignonioides “Nana”

Οικογένεια: Bignoniaceae

 

  • Μέγεθος – Η κατάλπη νάνα, είναι ένα φυτό αργής ανάπτυξης, που μπορεί να χρειαστεί ως και 25 χρόνια για να φτάσει το πλήρες της μέγεθος. Το τελικό ύψος της, φτάνει τα μόλις 4 μέτρα, ενώ το πλάτος της, εκτείνεται έως 3 μέτρα από άκρη σε άκρη.
  • Φύλλωμα – Τα απαλά πράσινα, πλατιά οβάλ φύλλα της, συνθέτουν ένα πυκνό πλούσιο φύλλωμα, που συνήθως διαμορφώνεται σαν ένα πυκνό θαμνάκι στην κορυφή του κορμού. Το φθινόπωρο τα φύλλα της πέφτουν, για να επιστρέψουν ξανά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά, λευκά άνθη της, με διακριτικές πινελιές από μωβ και πορτοκαλί, σχηματίζουν πανέμορφα, πυκνά μπουκέτα, ενώ έχουν σχήμα καμπάνας. Εμφανίζονται την άνοιξη και καθώς ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε όμορφους λεπτούς καρπούς, που μοιάζουν πολύ με φασόλια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ελαφριά γόνιμα χώματα, αν και μπορεί να αντέξει μέχρι και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το όμορφο σφαιρικό σχήμα της. Η κατάλπη βασίζεται στη φροντίδα μας, ώστε να την προστατέψουμε από τους ανοιξιάτικους παγετούς, αλλά και τον άνεμο, που μπορεί να χαλάσει τα μεγάλα της φύλλα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους σπιτιών, μεικτούς φυτικούς φράκτες, παραδοσιακούς ή εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, δρόμους και πεζοδρόμια, ανθόκηπους και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.