Καβάκι (Populus nigra “Italica”)

Το καβάκι είναι ένα ψηλό, φυλλοβόλο διακοσμητικό δέντρο και συγκεκριμένα, μια μακρόστενη ποικιλία της πανέμορφης μαύρης λεύκας. Το κομψό, ψηλόλιγνο φύλλωμά της, που αναπτύσσεται σχεδόν παράλληλα με τον κορμό προς τον ουρανό, προέκυψε για πρώτη φορά στην Ιταλία και υιοθετήθηκε ως κάθετο στοιχείο εντυπωσιασμού αλλά και σαν ανεμοφράκτης. Παρόλο που η διάρκεια ζωής του είναι αρκετά μικρή, έχει κερδίσει τη θέση του σε πολλές συνθέσεις, εστιάζοντας το βλέμμα του θεατή στο ύψος.

 

Κοινή ονομασία: Καβάκι

Λατινική ονομασία: Populus nigra “Italica”

Οικογένεια: Salicaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του καβακιού ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 15 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 3 μέχρι 4,5 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το εντυπωσιακό, όρθιο και μακρόστενο φύλλωμά του, φτιαγμένο από πλατιά, λαμπερά φύλλα, σε ανοιχτό πράσινο χρώμα, έχει μια μοναδική εμφάνιση που αναγνωρίζεται από μακριά. Το φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασία πέφτει, τα φύλλα του φυτού κιτρινίζουν, λίγο πριν αποχωριστούν το φυτό για το χειμώνα που θα έρθει.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, σε όμορφους κόκκινους τόνους. Καθώς ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε φουντωτούς, χνουδωτούς καρπούς, με την εμφάνιση βαμβακιού.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, ενώ δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει καλύτερα σε υγρά, πλούσια και χουμώδη εδάφη, που έχουν καλή αποστράγγιση. Ωστόσο μπορεί να αναπτυχθεί σε αρκετές ακόμα συνθήκες, χωρίς προβλήματα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν μπορεί να αντέξει στις ρυπασμένες αστικές συνθήκες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι εύκολη, εκτός κι αν το φυτέψουμε κοντά σε πεζοδρόμια ή μέσα στο γκαζόν. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί τακτικό μάζεμα κάτω από τα δέντρα, για να κρατήσουμε τον κήπο μας καθαρό, μιας και το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, το φυτό ρίχνει τους χνουδωτούς καρπούς και τα φύλλα του.
  • Είναι κατάλληλο για φυτικούς φράκτες, δρόμους, χωρίσματα, όρια του κήπου και σημεία που αγγίζουν τη φυσική βλάστηση, μεγάλους κήπους χαμηλής συντήρησης και φυσικού στυλ, πάρκα, λεωφόρους, ανεμοφράκτες και πεζοδρόμια.