Καζουαρίνα (Casuarina Tenuissima)

Η καζουαρίνα είναι ένα ιδιαίτερο, διακοσμητικό, αειθαλές δέντρο, με καταγωγή από την Αυστραλία. Χαρακτηριστική για το παράξενο φύλλωμά της, από μακριές, λείες τρίχες σε γκρίζους-πράσινους τόνους, στολίζεται επιπλεόν, με μικροσκοπικούς, σκαλιστούς κώνους, που ενισχύουν την όμορφη όψη της. Κατάλληλη ακόμη και για κήπους κοντά στη θάλασσα, διατηρείται ελκυστική καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Κοινή ονομασία: Καζουαρίνα

Λατινική ονομασία: Casuarina tenuissima / Allocasuarina torulosa

Οικογένεια: Casuarinaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της καζουαρίνας μπορεί να φτάσει έως και 15 μέτρα ψηλά, αν και ανάλογα με την θέση που την καλλιεργούμε, συνήθως είναι πιο περιορισμένο.
  • Φύλλωμα – Το εντυπωσιακό φύλλωμά της, φτιαγμένο από μακριές κρεμαστές βελόνες σε γκριπράσινους τόνους, παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ειδικά το χειμώνα και όταν πολλά αλλά φυτά γυμνώνουν, χρωματίζεται σε ένα εκπληκτικό κόκκινο της σκουριάς, καθώς σύντομα θα ντυθεί με άνθη.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά, καφετί άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, όμως συνήθως περνούν απαρατήρητα. Ωριμάζοντας, τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους σε διακοσμητικούς, σκληρούς καφετί καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει σε σύντομο παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -7°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε αρκετά αλατούχα εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από τον αλμυρό αέρα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη καθώς σαν φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν και τα πεσμένα της φύλλα μπορεί να χρειάζονται δουλειά για να μαζευτούν, μπορούν να αξιοποιηθούν έξυπνα, σαν εδαφοκάλυψη, που αποτρέπει τα ζιζάνια στον κήπο μας.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, κεντρικά σημεία του κήπου, μέσα σε γκαζόν, σε εισόδους, δρόμους και πεζοδρόμια, πλαγιές και παραθαλάσσια τοπία, όπως και εξοχικούς κήπους ή κήπους φυσικού στυλ.