Κινέζικη Φτελιά (Ulmus parvifolia)

Η κινέζικη φτελιά είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Γνωστή για το εξαιρετικό φύλλωμά της, που χαρίζει πλούσια κι εντυπωσιακή σκιά, τον χρωματισμένο κορμό, την ταχεία ανάπτυξη και την μεγάλη αντοχή της στις ασθένειες, έχει κερδίσει μια σίγουρη θέση σε πολλούς μεγάλους ευρωπαϊκούς κήπους. Κατάλληλη και για τις ελληνικές συνθήκες, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για σημεία που δέχονται λίγη φροντίδα ή θέσεις όπου χρειαζόμαστε μια μεγάλη σκιά.

 

Κοινή ονομασία: Κινέζικη Φτελιά

Λατινική ονομασία: Ulmus parvifolia

Οικογένεια: Ulmaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της κινέζικης φτελιάς ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 15 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 7 μέχρι 12 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό φύλλωμά της, φτιαγμένο από ωοειδή, λαμπερά σκούρα φύλλα, ντύνει τα κλαδιά δημιουργώντας ένα σφαιρικό σχήμα και μια πλούσια σκιά. Το φθινόπωρο και όσο οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν, τα φύλλα βάφονται με ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα, ή σπανιότερα κόκκινο-μωβ, λίγο πριν πέσουν υποδεχόμενα το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κοκκινοπράσινα άνθη της εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και διαρκούν μέχρι το φθινόπωρο, συχνά όμως περνούν απαρατήρητα. Καθώς σταδιακά ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε υπέροχους διακοσμητικά καρπούς, που μοιάζουν με χάρτινα στρογγυλεμένα φτερά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν ευδοκιμεί σε σημεία με έντονη σκίαση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα πλούσια και πηλώδη εδάφη, όμως μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλούς άλλους τύπους χωμάτων, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε βαριά εδάφη ή σημεία με ρύπανση, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από σοβαρές ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς δεν έχει σημαντικούς έχθρους ή ασθένειες που την ταλαιπωρούν, η συντήρηση και φροντίδα της είναι αρκετά απλή. Αφού διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα, τα επόμενα κλαδέματα γίνονται αραιά και είναι περισσότερο ελαφριά.
  • Είναι κατάλληλη για πάρκα, παιδικές χαρές, λεωφόρους και δρόμους με μεγάλο πλάτος, εκκλησίες, βιομηχανικές περιοχές και σαν φυτό σκιάς ή ανεμοφράκτης.