Κόκκινη Βελανιδιά (Quercus rubra)

H κόκκινη βελανιδιά ή κόκκινη δρυς, είναι ένα εκθαμβωτικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την ανατολική και βόρειο Αμερική. Απλώνοντας τα δυνατά της κλαδιά, που στηρίζουν αμέτρητα περίτεχνα φυλλαράκια, δημιουργεί μια απίστευτη και πυκνή σκιά, που ομορφαίνει και ζωντανεύει τον κήπο. Το φθινόπωρο, λίγο πριν τα φύλλα της πέσουν, αναδεικνύουν εκπληκτικά το τοπίο, με υπέροχους κόκκινους και καφετί τόνους.

 

Κοινή ονομασία: Κόκκινη Βελανιδιά ή Δρυς κόκκινη

Λατινική ονομασία: Quercus rubra

Οικογένεια: Fagaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της κόκκινης βελανιδιάς ξεκινά από τα 15 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 23 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης από 15 μέχρι 23 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα περίτεχνα σχηματισμένα, αγκαθωτά φυλλαράκια της, σε σκούρους πράσινους τόνους, λαμπυρίζουν απαλά, καθώς το φως πέφτει πάνω τους. Το φθινόπωρο, όλο το φύλλωμα χρωματίζεται με ένα υπέροχο καφεκόκκινο χρώμα, λίγο πριν πέσει, για να επανέλθει την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα μακρόστενα κιτρινοπράσινα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, όμως λόγω της εμφάνισής τους, συχνά περνούν απαρατήρητα. Ωριμάζοντας, σταδιακά θα μετατραπούν σε πανέμορφους διακοσμητικούς καρπούς, τα βελανίδια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορες τοποθεσίες, χωρίς να χρειάζεται να είναι προστατευμένη.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, περισσότερο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πλούσια και αμμώδη χώματα, με ελαφρά όξινο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί ακόμα να προσαρμοστεί σε άγονα και ξηρά εδάφη, όπως και συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι σχετικά απλή, μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε απλώς να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, φυτικούς φράκτες, ξέφωτα, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, πάρκα, δρόμους και μεγάλα πεζοδρόμια, μεγάλους κήπους φυσικού στυλ, κήπους χαμηλής συντήρησης, σαν φυτό σκιάς και σημεία όπου επιθυμούμε μια μεγάλη σκιά.