Κόκκινος Σφένδαμος (Acer rubrum)

Ο κόκκινος σφένδαμος, είναι ένα μοναδικό και έντονα καλλωπιστικό, φυλλοβόλο δέντρο, αγαπημένο στους διακοσμητικούς κήπους όλου του κόσμου.Όπως δηλώνει και το όνομά του, κάθε ξεχωριστό μέρος του φυτού, είναι βαμμένο με κόκκινους τόνους. Από τα φύλλα που πρωτοσχηματίζονται, τα βλαστάρια και τα λεπτά κλαδιά, τα άνθη, τα φρούτα αλλά και τα φύλλα που πέφτουν, πορφυρές ανταύγειες βάφουν το τοπίο του κήπου, προκαλώντας ισχυρές κι ευχάριστες αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Το ύψος του κόκκινου σφένδαμου ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 21 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 9 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό φύλλωμα, που εμφανίζεται βαμμένο σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, σχηματίζεται από λαμπερά και λεία φύλλα, που στο σχήμα θυμίζουν παλάμη. Μεγαλώνοντας, αποκτά ένα σκούρο πράσινο χρώμα, με γκρίζο-πράσινο στην κάτω πλευρά, το οποίο υπόσχεται και πάλι να αλλάξει σε κόκκινο, λίγο πριν πέσει το φθινόπωρο, ταιριάζοντας με τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, που διαθέτουν κόκκινες πινελιές.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά, κόκκινα και σπάνια κίτρινα άνθη του, εμφανίζονται την άνοιξη, μαζεμένα σε μπουκέτα, πάνω στα γυμνά ακόμα κλαδιά του. Ωριμάζοντας, σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους σε γοητευτικούς σχεδόν «χάρτινους» καρπούς που μοιάζουν σαν φτερά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και ενώ δεν είναι απαραίτητο, ευνοείται όταν φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία και προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ελαφρώς όξινα χώματα, που συγκρατούν υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Eίναι φυτό ανθεκτικό στα υγρά εδάφη και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -20°C. Μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι εύκολη καθώς δεν προσβάλλεται από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες. Προσοχή θέλει ωστόσο το σημείο που θα φυτευτεί, ώστε οι ρίζες του να μην εμποδίζουν στο μέλλον, μονοπάτια και δρόμους που έχουμε κατασκευάσει.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, πάρκα, εκκλησίες, μεγάλους κήπους και εξοχικές κατοικίες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, κήπους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο κι έντονο χρώμα.