Λαγκουνάρια (Lagunaria patersonii)

Η λαγκουνάρια είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό, αειθαλές δέντρο ή θάμνος, με καταγωγή από την Αυστραλία. Δημοφιλής για το υπέροχο φύλλωμά της και τα πανέμορφα άνθη της, που μοιάζουν με ιβίσκου, χρωματίζει το τοπίο, χαρίζοντας γκρίζους-πράσινους και εποχιακά ροζ τόνους. Υπέροχη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά, ταιριάζει σε πολλά στυλ και διαφορετικά μεγέθη κήπων.

  • Μέγεθος – Το ύψος της λαγκουνάριας ξεκινά από τα 6 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 9 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 3 μέχρι 6 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά της, φτιαγμένο από οβάλ δερματώδη φύλλα, βάφεται με χαλαρούς, λαδιπράσινους τόνους στην πάνω επιφάνεια και ένα απαλό, γκρίζο-πράσινο στην κάτω πλευρά. Μεγαλώνοντας γρήγορα, παραμένει πράσινο και διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αποκτώντας το σχήμα μιας πυκνής πυραμίδας.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη της, που μοιάζουν πολύ με άνθη ιβίσκου, εμφανίζονται στο φυτό από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο. Χρωματισμένα σε υπέροχους ροζ τόνους, ξεθωριάζουν σταδιακά σε λευκούς τόνους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και προτιμά να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία. Παρόλο που προτιμά η θερμοκρασίες του χειμώνα να μην πέφτουν κάτω από τους 7°C, μπορεί να επιβιώσει για λίγο διάστημα ως και τους -4°C με μερικές ζημιές.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, δρόμους και πεζοδρόμια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πάρκα και διάφορους άλλους ζεστούς κήπους χωρίς χειμερινούς παγετούς.