Λιριόδεντρο (Liriodendron tulipifera)

Το λιριόδεντρο είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από τη βοριοανατολική Αμερική. Σχηματίζοντας ένα πλούσιο, ζωηρό φύλλωμα, κάθε άνοιξη, ντύνεται με μεγάλα, εντυπωσιακά άνθη, σαν κίτρινες τουλίπες, από τα οποία παίρνει και το όνομά του. Κατάλληλο και για κήπους με δύσκολα αργιλώδη εδάφη, χαρίζει τη σκιά του αλλά και υπέροχα άνθη που διαρκούν για πολύ καιρό.

  • Μέγεθος – Το ύψος του λιριόδεντρου ξεκινά από τα 18 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 28 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 9 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Πλατύ, πυραμιδοειδές φύλλωμά του, φτιαγμένο από πανέμορφα, πλατιά φύλλα με τέσσερα χωρίσματα, εμφανίζεται την άνοιξη, σε λαμπερές ανοιχτοπράσινες αποχρώσεις. Πλησιάζοντας προς το χειμώνα, τα φύλλα σταδιακά βάφονται σε γλυκούς χρυσοκίτρινους τόνους, ενώ στη συνέχεια πέφτει από τα κλαδιά, για να εμφανιστεί ξανά με τη ζέστη της επόμενης χρονιάς.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη, σαν πλατιές κίτρινες τουλίπες με πορτοκαλί λεπτομέρειες, εμφανίζονται την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσουν ως και τις αρχές καλοκαιριού. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, συχνά περνούν απαρατήρητα, λόγω του πυκνού ανεπτυγμένου φύλλώματος των δέντρων και δεν γίνονται αισθητά, μέχρι να αρχίσουν να ρίχνουν τα πέταλά τους, χρωματίζοντας το έδαφος κάτω από το δέντρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα υγρά και φυσικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πηλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στα βαριά και υγρά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή, μιας και δεν συναντά σημαντικά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Προσοχή χρειάζεται στη θέση που θα το φυτέψουμε, καθώς οι ρηχές ρίζες του, μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές σε πλακόστρωτα και διαδρόμους, τα οποία χρειάζεται να επισκευάσουμε αργότερα.
  • Είναι κατάλληλo για παρτέρια, μπορντούρες, μεγάλους αστικούς ή εξοχικούς κήπους, μέσα σε γκαζόν ή κεντρικά ανοιχτά σημεία, σαν ανθόδεντρο και σαν φυτό σκιάς.