Ο λωτός είναι ένα ελκυστικό, φυλλοβόλο, καρποφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Συνήθως καλλιεργείται για τους καρπούς του, με την εντυπωσιακή, γυαλιστερή, πορτοκαλί εμφάνιση και την έντονα εξωτική γεύση. Το φύλλωμά του όμως, δείχνει ότι μπορεί να γίνει εξίσου διακοσμητικό, στολίζοντας τον φθινοπωρινό κήπο με ποικιλία χρωμάτων από κίτρινο, κόκκινο έως και μωβ.

  • Μέγεθος – Ο λωτός είναι ένα διακοσμητικό καρποφόρο δέντρο, με ύψος που συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, ο λωτός θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, λαμπερό φύλλωμά του, φτιαγμένο από στρογγυλωπά, σκούρα πράσινα φύλλα, στολίζει τα κλαδιά, δημιουργώντας μια πλούσια, δυναμική εμφάνιση. Το φθινόπωρο, λίγο πριν τα φύλλα πέσουν, θα χρωματιστεί σε μοναδικούς ζεστούς τόνους, από κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί και μωβ χρώμα.
  • Άνθη – Τα μικρά, απαλά κίτρινα άνθη του, εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι κι έχουν σχήμα που θυμίζει αρκετά μια καμπάνα. Τα αρσενικά και θηλυκά λουλούδια, συνήθως βρίσκονται σε διαφορετικό δέντρο, έτσι οι καρποί δημιουργούνται όταν τα δύο δέντρα συνυπάρχουν σε κοντινή απόσταση. Ωριμάζοντας, τα θηλυκά λουλούδια θα σχηματίσουν τελικά καρπούς, με εκπληκτική, γυαλιστερή πορτοκαλί εμφάνιση και μια μοναδική γλυκιά γεύση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις μακριά από τη σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.Περισσότερο προτιμά τα βαθιά, πηλώδη χώματα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 ή άλλοτε -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, ένα ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να απομακρύνει ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε, μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να εφαρμόζεται και εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες του φυτού.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς και αστικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, καρποφόρους δενδρώνες, παραδοσιακούς Μεσογειακούς κήπους, όρια κτιρίων, γωνιές του κήπου και σημεία κοντά σε τοίχους και διάφορες άλλες, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.