Μανόλια δενδρώδης (Magnolia grandiflora “Gallisoniensis”)

Η δενδρώδης μανόλια είναι ένα ψηλό κι εντυπωσιακό, αειθαλές δέντρο, με καταγωγή από τις νοτιοανατολικές Η.Π.Α. Με το πλούσιο και πλατύ της φύλλωμα, που εποχικά ντύνεται με γιγάντια, αρωματικά άνθη, ξεχωρίζει από μακριά, για την παράξενη ομορφιά της. Ζητώντας λίγη μόνο φροντίδα, δίνει χρώμα, αρώματα κι ενδιαφέρον στον κήπο.

  • Μέγεθος – Η δενδρώδης μανόλια, είναι ένα καταπληκτικό ψηλό δέντρο, με ύψος που συνήθως γίνεται από 10 ως 15 μέτρα. Σπανιότερα και όταν έχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί, μπορεί να φτάσει ως και 30 μέτρα σε ύψος.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και στρογγυλωπό φύλλωμά της, που παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάνει τη μανόλια να ξεχωρίζει από μακριά. Κάθε φύλλο της, μεγάλο και στρογγυλεμένο στην άκρη, είναι γυαλιστερό σκούρο πράσινο στην επάνω πλευρά και συχνά απαλό, καφετί της σκουριάς στην κάτω.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά κι έντονα αρωματικά της λουλούδια, σε σχήμα μεγάλης κούπας, με πλάτος ως και 25 εκατοστά, εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε απαλές κρεμ αποχρώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αντέξει ακόμα και σε ξηρά ή αλκαλικά εδάφη, όπου άλλα φυτά δυσκολεύονται.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει σε αλκαλικά και ξηρά εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, κεντρικά σημεία με γκαζόν, εισόδους, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, εξωτερικά καθιστικά, δρόμους και πεζοδρόμια, άκρες κοντά κτίρια ή άλλες κατασκευές του κήπου και διάφορες συνθέσεις χαμηλής συντήρησης.