Μανόλια μεγανθής (Magnolia grandiflora)

Η μανόλια η μεγανθής, είναι ένα αριστοκρατικό και πανέμορφο, αειθαλές δέντρο, με καταγωγή από τις νοτιοανατολικές Η.Π.Α. Με το πλούσιο και πλατύ της φύλλωμα, που εποχικά ντύνεται με γιγάντια αρωματικά άνθη, ξεχωρίζει από μακριά, δίνοντας χρώματα, οσμές κι ενδιαφέρον στον κήπο.

  • Μέγεθος – Η μανόλια η μεγανθής, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που συχνά ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, που γίνεται επίσης πολύ μεγάλο, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και στρογγυλωπό φύλλωμά της, που παραμένει στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάνει τη μανόλια να ξεχωρίζει από μακριά. Κάθε φύλλο της, μεγάλο και στρογγυλεμένο στην άκρη, είναι γυαλιστερό σκούρο πράσινο στην επάνω πλευρά και συχνά απαλό, καφετί της σκουριάς στην κάτω.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά κι έντονα αρωματικά της λουλούδια, σε σχήμα μεγάλης κούπας, με πλάτος ως και 25 εκατοστά, εμφανίζονται αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε απαλές κρεμ αποχρώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αντέξει ακόμα και σε ξηρά ή αλκαλικά εδάφη, όπου άλλα φυτά δυσκολεύονται.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει σε αλκαλικά και ξηρά εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, κεντρικά σημεία με γκαζόν, εισόδους, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, εξωτερικά καθιστικά, δρόμους και πεζοδρόμια, άκρες κοντά κτίρια ή άλλες κατασκευές του κήπου και διάφορες συνθέσεις χαμηλής συντήρησης.