Μιμόζα Νικαίας (Acacia dealbata)

Η μιμόζα Νικαίας ή αλλιώς ακακία ντελμπάτα, είναι ένας εντυπωσιακός, ειθαλής θάμνος ή δέντρο, αγαπημένος για τα έντονα διακοσμητικά του άνθη. Ξεκινώντας την ανθοφορία της νωρίς μέσα στη χρονιά, φέρνει την άνοιξη στον κήπο μας, χάρη στα ολόχρυσα χνουδωτά του άνθη, που ξεφυτρώνουν ζωηρά σαν μικροσκοπικές μπαλίτσες πάνω στο φύλλωμα. Κατάληλη τόσο για πόλεις όσο και εξοχικούς κήπους, υπόσχεται να κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ ζητά ελάχιστη φροντίδα και αντέχει καλά στην ξηρασία.

  • Μέγεθος – Η μιμόζα Νικαίας ή αλλιώς ακακία ντελμπάτα, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μιμόζα θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, αειθαλλές της φύλλωμα, φτιαγμένο από χιλιάδες μικροσκοπικά φυλλαράκια γκριζο-πράσινου χρώματος, θυμίζει πολύ το φύλλωμα φτέρης, ενώ πολλές φορές «μαζεύεται» εάν το ακουμπήσουμε.
  • Άνθη – Βασικό στολίδι της μιμόζας, πέρα από τα υπέροχα, λεπτεπίλεπτα φύλλα της, είναι τα άνθη της, που μαζεμένα σε μπουκέτα κάνουν το φυτό να ξεχωρίζει από μακριά. Αργά το χειμώνα και την άνοιξη, αρωματικά και έντονα κίτρινα, σχεδόν ολοστρόγγυλα άνθη πλημμυρίζουν το φύλλωμα, δημιουργώντας ένα μοναδικό εφέ. Φτιαγμένα από κοντές, χνουδωτές τρίχες, διακοσμούν με το υπέροχο χρώμα τους, ενώ σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε καφετί «φασόλια» που περιέχουν τους σπόρους.
  • Θέση – Για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες, προστατευμένες από το κρύο και τον δυνατό άνεμο. Ιδανικά σημεία είναι εκείνα με νότια ή δυτική έκθεση. Ταιριάζει πολύ καλά σε συνθήκες πόλης ή ζεστές περιοχές και μπορεί ακόμα να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικό χώρο αρκεί να υπάρχει άπλετο φως.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση και όξινη ή ουδέτερη τιμή pH.
  • Ανθεκτικότητα  – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, όμως ταλαιπωρείται από τον παγετό και δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και επειδή δεν συμπαθεί ιδιαίτερα το κλάδεμα, η δουλειά που χρειάζεται να κάνουμε περιορίζεται αρκετά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες κοντά σε τοίχους ή κατασκευές του κήπου, αστικούς και εξοχικούς κήπους, κήπους νησιώτικου και μεσογειακού στυλ, μπαλκόνια, ταράτσες αλλά και θερμοκήπια ή μεγάλους φωτεινούς εσωτερικούς χώρους.