Μουσμουλιά (Eriobotrya japonica)

Η μουσμουλιά είναι ένα πανέμορφο, αειθαλές, καρποφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Συχνή προσθήκη σε χιλιάδες κήπους, φυτεύεται τόσο για το εξαίσιο, πλατύ και σκούρο πράσινο φύλλωμά της, όσο και για τους γλυκούς, διακοσμητικούς πορτοκαλί καρπούς που παράγει. Ανθεκτική στην έντονη ζέστη και την καλοκαιρινή ξηρασία, είναι ιδανική επιλογή, για ένα γρήγορο τροπικό αποτέλεσμα με λίγο μόνο κόπο.

  • Μέγεθος – Η μουσμουλιά είναι ένα καρποφόρο διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας επίσης από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μιμόζα θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ, πυκνό φύλλωμά της, φτιαγμένο από μεγάλα, μακρόστενα, οβάλ φύλλα, έχει μια ελαφρά γυαλιστερή όψη και αρκετά σκληρή υφή, ενώ βάφεται σε σκούρα πράσινα χρώματα, που στολίζουν τον κήπο όλο το χρόνο.
  • Άνθη – Ανθίζοντας μέσα στο κρύο, αργά το φθινόπωρο ή το χειμώνα, ντύνεται με μικρά τσαμπιά, από υπέροχα κρεμ λουλούδια, με ένα εκπληκτικό, δυνατό άρωμα μελιού. Ωριμάζοντας, μετά από αρκετούς μήνες, τα λουλούδια θα δώσουν, εξαίσιους, διακοσμητικούς αλλά και γευστικούς καρπούς, τα πανέμορφα, πορτοκαλί μούσμουλα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και τον δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, αλλά δεν αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους -5 με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα, σε υγρή μορφή, μια φορά τη μήνα, βοηθά το φυτό, όχι μόνο να παράξει μεγάλους και ποιοτικούς καρπούς αλλά να διατηρείσει και το υπέροχο διακοσμητικό φύλλωμά του.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, καρποφόρους κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, νησιώτικους ή παραδοσικακούς μεσογειακούς κήπους, άκρες του κήπου και όρια κτιρίων ή άλλων κατασκευών αλλά και διάφορες άλλες, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.