Παουλόβνια (Paulownia tomentosa)

Η παουλόβνια ή παυλώνια είναι ένα πανέμορφο, φυλλοβόλο διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από την Κίνα. Γνωστή για την γρήγορη ανάπτυξή της αλλά και το πλούσιο, πλατύ ζωηρό της φύλλωμα, έγινε γρήγορα δημοφιλής σε πολλούς κήπους ανά τον κόσμο. Προσφέροντας δύο επιλογές, ως προς τον τρόπο καλλιέργειάς της, μπορεί να μεγαλώσει σαν θάμνος, με εντυπωσιακά γιγάντια φύλλα ή σαν ολάνθιστο διακοσμητικό δέντρο, με ροζ-λιλά, αρωματικά σαν βανίλια άνθη.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της παουλόβνιας ξεκινά από τα 9 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 12 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης από 9 μέχρι 12 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα μεγάλα στρογγυλωπά φύλλα της, σε εκπληκτικούς, λαμπερούς τόνους, απλώνονται πλατιά, δημιουργώντας μια υπέροχη πλούσια βλάστηση, με ζωηρή εμφάνιση και απαλή υφή. Το φθινόπωρο, όσο τα κρύα πλησιάζουν, τα φύλλα σταδιακά πέφτουν, για να επανέλθουν την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά, κωνικά άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, πάνω στα γυμνά ακόμη κλαδιά της. Δεμένα σε μεγάλα, πλούσια μπουκέτα, χρωματίζονται σε ροζ-λιλά τόνους, με εσωτερικά, σκούρα μωβ στίγματα και κιτρινο-κρεμ ραβδώσεις. Η μοναδική όψη τους, συνδυάζεται επιπλέον με ένα εκπληκτικό άρωμα, που θυμίζει πολύ αυτό της βανίλιας.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ξηρά, άγονα εδάφη. Τα βαριά και παρατημένα αργιλώδη χώματα καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα δεν ενοχλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ενώ μπορεί να αντέξει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι δύσκολοι χειμώνες συχνά καταστρέφουν τα άνθη της, πριν εμφανιστούν.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η παουλόβνια μπορεί να καλλιεργηθεί σαν ανθόδεντρο αλλά και μόνο για τη βλάστησή της, είτε σαν δέντρο, είτε σαν θάμνος. Για την αποτροπή της άνθησης, μπορούμε να κλαδεύουμε αυστηρά το φυτό, το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, πριν ακόμη βλάλει νέα φύλλα. Το κλάδεμα αυτό έχει επιπλεόν σαν αποτέλεσμα και τη δημιουργία πολύ μεγάλων, διακοσμητικών φύλλων.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, αστικούς και εξοχικούς κήπους, κήπους φυσικού στυλ και ανάπτυξης, σημεία μέσα σε γκαζόν, κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος, φόντο (σαν θάμνος) για άλλα φυτά, γλάστρες και ζαρντινιέρες και σαν φυτό σκιάς ή ανθόδεντρο.