Παρκινσόνια (Parkinsonia aculeata)

Η παρκινσόνια είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό, αειθαλές δέντρο, με καταγωγή από τις νότιες Η.Π.Α. και τη Λατινική Αμερική. Μοναδική για τον παράξενο και λείο κορμό της, που χρωματίζεται απαλό ως κι έντονο πράσινο, στολίζεται με λεπτό αγκαθωτό φύλλωμα που διαρκεί όλη τη χρονιά. Ανθεκτική σε έντονη ξηρασία και παραμέληση, υπόσχεται να ομορφύνει ακόμη και τους πιο ζεστούς και άγονους κήπους.

  • Μέγεθος – Το ύψος της παρκινσόνιας μπορεί να φτάσει έως και 10 μέτρα, συνήθως όμως, τα καλλιεργούμενα φυτά ψηλώνουν αρκετά λιγότερο, φτάνοντας από 2 μέχρι 6 μέτρα. Μεγαλώνοντας γρήγορα, ένα δέντρο μπορεί να φτάσει το ύψος των 2,5 μέτρων, σε μόλις 2 χρόνια από τη σπορά του.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, ελαφρώς αγκαθωτό φύλλωμά της, φτιαγμένο από λεπτεπίλεπτα, σκούρα πράσινα φυλλαράκια, κρέμεται από μοναδικά χρωματισμένα κλαδιά, που μαζί με τον κορμό είναι πράσινα και λεία στην υφή. Διατηρώντας το φύλλωμά της, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, παραμένει σημείο εντυπωσιασμού για τον κήπο που θα τη φυτέψουμε, όλες τις εποχές.
  • Άνθη – Τα λαμπερά κίτρινα άνθη της, πιασμένα σε μπουκέτα ανά 8-17, εμφανίζονται την άνοιξη και συχνά είναι επιπλεόν χρωματισμένα, με ζεστές πορτοκαλοκόκκινες πινελιές στο κέντρο τους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αν και αναπτύσσεται καλύτερα σε πλήρη ηλιοφάνεια.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα, ωστόσο μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε πετρώδη ή φτωχά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι πολύ ανθεκτιή στην ξηρασία. Μπορεί να αντέξει στον παγετό και μέχρι τους -4°C, όσο βρίσκεται σε ληθαργική κατάσταση, όταν όμως ξεκινήσει να παράγει νέα φύλλα, είναι ευαίσθητη από τον -1°C και κάτω.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, αστικούς και εξοχικούς κήπους, ξηρούς κήπους χαμηλής συντήρησης, νησιώτικους κήπους, κήπους μεσογειακού στυλ και διάφορες φυτεύσεις σε ζεστά, φτωχά και ξηρά κλίματα.