Πεδινό Σφενδάμι (Acer campestre)

Ο εγγλενός ή αλλιώς πεδινό σφενδάμι, είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Δημοφιλές στους δυτικούς κήπους για το πλούσιο σκιερό φύλλωμά του, αλλά και τους ιδιόμορφους διακοσμητικούς καρπούς του, χρωματίζει το τοπίο ευχάριστα, σε κόκκινους, πορτοκαλοκίτρινους και πράσινους τόνους ανάλογα με την εποχή.

  • Μέγεθος – Ο εγγλενός ή αλλιώς πεδινό σφενδάμι, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει πάνω από 12 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό και πλούσιό του φύλλωμα, φτιαγμένο από πυκνά πράσινα φύλλα που μοιάζουν με παλάμες, εναλλάσεται χρωματικά από εποχή σε εποχή, αποκτώντας κόκκινους και πορτοκαλοκίτρινους τόνους, λίγο πριν πέσει με την έναρξη του χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, σε απαλούς πράσινους τόνους και συχνά περνούν απαρατήρητα. Καθώς όμως ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε πανέμορφους «χάρτινους» καρπούς με τη μορφή φτερών, που στολίζουν το φυτό και είναι χαρακτηριστικά όλων των σφενδάμων.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, ενώ δεν είναι απαραίτητο να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και τον άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως και αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και μέσες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και διατηρούν την υγρασία τους.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στον παγετό και επιβιώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς κήπους και κατοικίες, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο φθινοπωρινό χρώμα.