Η ψευδοπιπεριά είναι ένα εκπληκτικό, αειθαλές, διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από την κεντρική και λατινική Αμερική. Αγαπημένη για το μοναδικό, κρεμαστό φύλλωμά της, που σχεδόν αγγίζει το έδαφος, χρησιμοποιείται σε πληθώρα κήπων με διαφορετικά στυλ. Οι στρογγυλωποί, φούξια καρποί, που κατακλύζουν το φύλλωμά της, είναι γνωστοί ως ροζ πιπέρι.

  • Μέγεθος – Η ψευδοπιπεριά είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που μπορεί να φτάσει ως και 15 μέτρα ψηλά. Ωστόσο, επειδή συνήθως δεν καλλιεργείται σε ιδανικές για αυτήν συνθήκες, το ύψος της παραμένει αρκετά μικρότερο, από 6 έως 8 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, κρεμαστό φύλλωμά της, από συμμετρικά ταιριασμένα, μυτερά, φυλλαράκια, βάφεται σε σκούρους πράσινους τόνους, ενώ αναδύει μια γλυκιά οσμή πιπεριού. Παραμένοντας στο φυτό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μονοπωλεί το ενδιαφέρον, καθώς ντύνει με ένα αραιό πέπλο τον κορμό και σχεδόν αγγίζει το έδαφος.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι, όμως λόγω του μεγέθους τους, είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε. Ωριμάζοντας, σχηματίζουν μικρούς σφαιρικούς καρπούς, με γυαλιστερή, κοκκινο-ροζ ή φούξια εμφάνιση, οι οποίο είναι γνωστοί στη μαγειρική ως «ροζ πιπέρι».
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και ευνοείται από ζεστές και ξηρές τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμώντας περισσότερο τα αμμώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει σε σύντομο παγετό. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα, πετρώδη εδάφη και πλαγιές, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από τον αλμυρό αέρα και τα αλκαλικά εδάφη ή εδάφη με αρκετά άλατα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται συχνό ή αυστηρό κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά σοβαρά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, κεντρικά σημεία του κήπου, μέσα σε γκαζόν, εισόδους, κιόσκια, κοντά σε λίμνες, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους με φτωχό έδαφος ή ζεστές και ξηρές συνθήκες και διάφορες άλλες, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.