Σφενδάμι νεγκούντο (Acer negundo)

Το σφενδάμι νεγκούντο είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, δημοφιλές στην αρχιτεκτονική των κήπων για το πλούσιο φύλλωμά του, αλλά και τους ιδιόμορφους διακοσμητικούς καρπούς του. Δημιουργώντας μια εκπληκτική, πυκνή σκιά, από χιλιάδες φύλλα που έχουν τη μορφή παλάμης, στολίζει τον κήπο για πολλούς μήνες, ζητώντας ελάχιστη φροντίδα για αντάλλαγμα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του σφενδάμου νεγκούντο ξεκινά από τα 9 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 15 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης από 9 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο και πλούσιό του φύλλωμα, φτιαγμένο από πυκνά πράσινα φύλλα που μοιάζουν με παλάμες που έχουν 3 δάχτυλα, δημιουργεί ένα ακανόνιστο θαμνώδες σχήμα, ενώ εναλλάσεται χρωματικά από εποχή σε εποχή, αποκτώντας κόκκινους και πορτοκαλοκίτρινους τόνους, λίγο πριν πέσει με την έναρξη του χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, σε απαλούς κιτρινοπράσινους τόνους και συχνά περνούν απαρατήρητα. Καθώς όμως ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε πανέμορφους «χάρτινους» καρπούς, με τη μορφή φτερών, που στολίζουν το φυτό και παραμένουν στο φυτό, διακοσμώντας το μέσα στο χειμώνα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, δεν μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε σημεία αρκετά ή πολύ σκιασμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως και αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα μέτριας σύστασης και αρκετά υγρά χώματα, όμως μπορεί να επιβιώσει και σε περισσότερο ξηρά ή φτωχά εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά ή βαριά αργιλώδη εδάφη, όπως και συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς κήπους και κατοικίες, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο φθινοπωρινό χρώμα.