Σφενδάμι ψευδοπλάτανος (Acer pseudoplatanus)

Ο ψευδοπλάτανος σφένδαμος, είναι ένα όμορφο, φυλλοβόλο δέντρο της οικογένειας των σφενδάμων. Αγαπημένος για το πυκνό, στρογγυλωπό του φύλλωμα, που θυμίζει πολύ πλάτανο, φυτεύεται για να χαρίσει πλούσια σκιά και ζωηρούς πράσινους τόνους στο τοπίο μας. Στολισμένος κατά καιρούς, με τους γοητευτικούς χαρακτηριστικούς καρπούς του σφένδαμου, ανεμίζει απαλά και συμπληρώνει ιδανικά ένα χαλαρό εξοχικό κήπο.

  • Μέγεθος – Το ύψος του ψευδοπλάτανου σφένδαμου ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 18 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης από 12 μέχρι 18 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, πλούσιο φυλλωμά του, σε βαθύ πράσινο χρώμα από την πάνω πλευρά και απαλό πράσινο από την κάτω, σχηματίζεται από πυκνά και όμορφα χαραγμένα φύλλα, που θυμίζουν το σχήμα παλάμης. Το φθινόπωρο και καθώς η θερμοκρασία πέφτει, τα φύλλα σταδιακά αποχωρίζονται τα κλαδιά, για να επανέλθουν ζωηρά την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη του εμφανίζονται αργά την άνοιξη, σε απαλούς κιτρινοπράσινους τόνους και συχνά περνούν απαρατήρητα μέσα στο φύλλωμα. Καθώς σταδιακά ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε πανέμορφους «χάρτινους» καρπούς, με τη μορφή φτερών, που ανεμίζουν απαλά πάνω στα κλαδιά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και ευνοείται όταν φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε ρυπασμένες αστικές συνθήκες, διαφορετικούς τύπους εδαφών και ανέχεται σχετικά καλά το αλάτι.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, εκκλησίες, εξοχικούς κήπους και κατοικίες, αστικούς κήπους και μπαλκόνια, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, παραθαλάσσιους κήπους, κήπους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται μια πλούσια σκιά.