Σημύδα κρεμοκλαδής (Betula pendula)

Η κρεμοκλαδής σημύδα είναι ένα όμορφο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από τη δυτική Ευρώπη και την Ασία. Χαρακτηριστική για το κομψό φύλλωμά της, με την εντυπωσιακή εμφάνιση και τους γλυκούς φθινοπωρινούς χρωματισμούς, στηρίζεται σε λεία, κρεμαστά κλαδιά, ενώ συνδυάζεται με έναν λευκό σκαλιστό κορμό, με μαύρες λεπτομέρειες.

  • Μέγεθος – Η κρεμοκλαδής σημύδα είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που σχεδόν πάντα ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, επίσης μεγάλο, μπορεί να γίνει πάνω από 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, κομψό φύλλωμά της, από στρογγυλωπά, πράσινα φύλλα, συγκρατιέται πάνω σε λεία κρεμαστά κλαδιά και δημιουργεί μια ασυνήθιστη, σίγουρα εντυπωσιακή όψη. Το φθινόπωρο, λίγο πριν το φύλλωμα πέσει, χρωματίζεται σε γλυκούς κίτρινους τόνους, για να υποδεχτεί το χειμώνα που έρχεται.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της εφανίζονται την άνοιξη, σε μπουκέτα καφετί χρώματος, όμως συνήθως περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο αλλά και τοποθεσίες εκτεθειμένες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα προβληματικά εδάφη και είναι ανθεκτική στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες ως και τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για πάρκα, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους φυσικού στυλ και ελεύθερης ανάπτυξης, παρτέρια και διάφορες άλλες φυτεύσεις, όπου μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυτά, να φυτευτεί σε ομάδες ή να διαμορφωθεί μόνη της σε ένα ελεύθερο δέντρο κεντρικού ενδιαφέροντος.