Η συκιά είναι ένα υπέροχο, φυλλοβόλο, καρποφόρο δέντρο ή θάμνος, γνωστό σε όλη τη Μεσόγειο για τους γλυκούς, φρουτώδεις καλοκαιρινούς καρπούς του. Ανθεκτική σε δύσκολες συνθήκες όπως το άγονο έδαφος και η ξηρασία, έχει κατακτήσει τους ελληνικούς κήπους, χαρίζοντας τα μοναδικά σε γεύση φρούτα της, που είναι διαθέσιμα σε διάφορες ποικιλίες.

  • Μέγεθος – Το ύψος της συκιάς μπορεί να φτάσει από 3 έως 4 μέτρα ψηλά. Τα δέντρα όμως, μπορούν να καλλιεργηθούν και σε γλάστρα, αποκτώντας πολύ μικρότερο μέγεθος, λόγω του περιορισμένου χώρου.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικό στην όψη φύλλωμά της, σχηματίζεται από μεγάλα, σκούρα πράσινα φύλλα, που μοιάζουν με παλάμες. Καλυμμένα με μιρκές και πυκνές τρίχες, έχουν την κάτω τους πλευρά ανοιχτόχρωμη, ενώ όλα μαζί, σχηματίζουν μια ευχάριστη καλοκαιρινή σκιά.
  • Άνθη – Δεν σχηματίζει κανονικά άνθη, αλλά κωνικές κατασκευές, που μπορούν να μετατραπούν σε καρπούς. Το καλοκαίρι, τα γλυκά, πεντανόστιμα φρούτα της, τα γνωστά σύκα, ωριμάζουν, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, από λευκό-πράσινο έως μωβ-κόκκινο και πράσινο ή βαθύ μωβ και μαύρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από το κρύο και τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Παρόλο που μπορεί να αντέξει την ξηρασία, η έλλειψη νερού μπορεί να κάνει τα φρούτα της να πέσουν πρόωρα. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να θυμόμαστε να ξεκινάμε τα ποτίσματα, όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα γόνιμα χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπου θα παράξει καλύτερους και μεγαλύτερους καρπούς.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αποδοτική τόσο στο χώμα όσο και μέσα σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, η συκιά είναι πολύ εύκολη στην καλλιέργειά της. Κλαδεύοντας μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να την διαμορφώσουμε σαν πυκνό θάμνο ή δέντρο. Στόχος του κλαδέματος, είναι ένα συμμετρικό κι ανοιχτό σχήμα, που θα επιτέπει την είσοδο του ήλιου και του αέρα στο εσωτερικό του φυλλώματος.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, θερμοκήπια, μπαλκόνια, ταράτσες, παραδοσιακούς, μεσογειακούς και νησιώτικους κήπους, εξοχικούς κήπους, καρποφόρους δενδρώνες, κήπους χαμηλής συντήρησης και διάφορες άλλες διακοσμητικές συνθέσεις.