Η τζιτζιφιά είναι ένα υπέροχο, φυλλοβόλο, καρποφόρο δέντρο, με καταγωγή από την εύκρατη Ασία. Αγαπημένη για την πλούσια φυλλώδη όψη της αλλά και τους υπέροχους, γλυκούς καρπούς, που μοιάζουν πολύ με χουρμάδες, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, πάνω από 4.000 χρόνια πριν. Γνωστή και στους ελληνικούς κήπους, συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα μαζί, δίνοντας χρώμα, σκιά και γευστικά φρούτα, με ελάχιστη φροντίδα για αντάλλαγμα.

  • Μέγεθος – Το ύψος της τζιτζιφιάς ξεκινά από τα 4,5 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 9 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 4,5 μέχρι 7,5 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα μικρά, στρογγυλωπά φύλλα της, σε λαμπερό, σκούρο πράσινο, φτιάχνουν ένα υπέροχο, πυκνό φύλλωμα, το καταλληλότερο φόντο για τα αρωματικά άνθη και τους ελκυστικούς διακοσμητικά καρπούς της. Το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσουν, τα φύλλα της τζιτζιφιάς χρωματίζονται κίτρινα, για να υποδεχτούν τον χειμώνα που πλησιάζει.
  • Άνθη – Αργά την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού, το δέντρο ντύνεται με κομψοσχηματισμένα, κιτρινοπράσινα άνθη. Παρόλο που συχνά περνούν απαρατήρητα, αναδύουν ένα ευχάριστο άρωμα, που κάνει αισθητή την παρουσία τους. Καθώς ωριμάζουν, σταδιακά θα δώσουν εντυπωσιακούς κοκκινοκαφέ καρπούς, που μοιάζουν αρκετά με χουρμάδες κι έχουν παρόμοια γλυκιά γεύση και υφή.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται αρκετή ζέστη για να καρποφορήσει.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία, αν και τα φυτά αποδίδουν καλύτερα με τακτικό πότισμα και διατήρηση της υγρασίας στο χώμα τους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, δρόμους και πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες, καρποφόρους κήπους, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, ζεστούς κήπους χαμηλής συντήρησης, μεσογειακούς και νησιώτικους κήπους, όπως και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.