Χαμαίρωπας χαμηλός (Chamaerops humilis)

Ο χαμηλός χαμαίρωπας είναι ένας μικρός αειθαλής φοίνικας με καταγωγή από την Ευρώπη. Μοιάζει με στρογγυλός θάμνος ή δέντρο και είναι από τους πιο ανθεκτικούς στο κρύο φοίνικες, καθώς και ο μοναδικός από την ήπειρό μας. Συχνά συναντάται χωρίς εμφανή κορμό, όμως μπορεί να έχει και πολλούς χαμηλούς κορμούς μαζί. Τα μεγάλα μπλε-πράσινα και ασημί φύλλα του, με απαλή φίνα υφή και διακοσμητικό σχήμα βεντάλιας και τα ανοιχτά κίτρινα άνθη του, που ωριμάζουν σε πορτοκαλοκίτρινους ή καφέ καρπούς, κρατούν το ενδιαφέρον όλο το χρόνο και χρωματίζουν αρμονικά τον κήπο που θα φυτευτούν.

  • Μέγεθος – Το ύψος του χαμηλού χαμαίρωπα είναι αρκετά μικρό σε σχέση με άλλους φοίνικες, ξεκινώντας από 1,5 μέτρο και φτάνοντας μέχρι τα 2,5 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του, ελαφρώς μικρότερο, κυμαίνεται μεταξύ του 1 με 1,5 μέτρου. Το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέσα σε 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμά του έχει αρκετά θαμνώδη μορφή και σχηματίζει μια σφαιρική μάζα που αποτελείται από όμορφα σκούρα πράσινα φύλλα σε μορφή βεντάλιας, τα οποία παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Την άνοιξη και το καλοκαίρι κάνουν την εμφάνισή τους τα άνθη του, τα οποία έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα και στηρίζονται πολλά μαζί σε κοντά μπουκέτα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με μερική σκιά και θέλει σημεία με νότια ή ανατολική έκθεση.
  • Πότισμα – Δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα. Το καλοκαίρι αρκείται σε λίγο νερό, ενώ όσο ο χειμώνας πλησιάζει χρειάζεται ακόμα λιγότερο.
  • Έδαφος – Έχει προτίμηση στα όξινα ή ουδέτερα πηλώδη εδάφη που έχουν καλή στράγγιση και θέλει το χώμα του να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, αν και το νερό βοηθά ώστε η βλάστησή του να είναι πλούσια και υγιής. Παρόλο που προτιμά τα γόνιμα εδάφη έχει αντοχή σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα –  Οι ανάγκες του για φροντίδα είναι σχετικά απλές. Δεν απαιτεί κλάδεμα και συνήθως ένα ισορροπημένο λίπασμα μια φορά το μήνα αρκεί για να διατηρηθεί υγιής και όμορφος.
  • Είναι κατάλληλος για εισόδους κτιρίων και αστικούς κήπους, μπαλκόνια και παραθαλάσσιους ή νησιωτικούς κήπους.Είναι πολύ όμορφος μόνος του σαν σημείο κεντρικού ενδιαφέροντος ή σε συστάδες και ομαδικούς φυτικούς φράκτες.