Φοίνικας ρομπελίνι (Phoenix Roebelenii)

Ο φοίνικας ρομπελίνι είναι ένας νάνος αειθαλής φοινικας, με καταγωγή από την Κίνα και το νότιο Βιετνάμ. Καλλιεργείται ευρέως για την υψηλή διακοσμητική αξία που του προσδίδουν ο καλοσχηματισμένος κορμός και τα τοξωτά εντυπωσιακά του φύλλα, με την λεπτή υφή και τις λαμπερές πράσινες αποχρώσεις. Καταπληκτικός σε μαζικες φυτεύσεις και πολύ δημοφιλής σαν φυτό γλάστρας, τόσο σε εξωρικούς όσο και εσωτερικούς χώρους,  χαρίζει μια υπέροχη τροπική αίσθηση.

  • Μέγεθος – Ο φοίνικας αυτός μπορεί να φτάσει από 1,8 μέχρι και τα 3 μέτρα σε ύψος, ενώ το πλάτος του γίνεται ελαφρώς μικρότερο, από 1,8 μέτρα μέχρι και τα 2,4 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα λαπερά πράσινα φύλλα του, είναι μέχρι και 90 εκατοστά μακριά και έχουν λεπτή υφή, αποτελούμενα από πολλά μακρόστενα φυλλαράκια σαν μικρές λωρίδες. Ξεκινώντας από την κορυφή του κορμού, γέρνουν με χάρη στο πλάι, θυμίζοντας φτερά πουλιού.
  • Άνθη – Τα λουλούδια εμφανίζονται και στο αρσενικό και στο θηλυκό φυτό, μόνο όμως τα θηλυκά μπορούν να παράξουν καρπούς. Έχουν χρώμα κιτρινο-κρεμ και φυτρώνουν πολλά μαζί, σε μπουκέτα που κρέμονται προς τα κάτω. Σταδιακά, τα άνθη των θηλυκών φυτών μετατρέπονται σε διακοσμητικούς κόκκινους ή μαύρους καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τα ηλιόλουστα σημεία ή τις θέσεις με μερική σκιά, την οποία πολλές φορές προτιμά αφού χρειάζεται προστασία από τον υπερβολικά καυτό ήλιο. Είναι ένας από τους λίγους φοίνικες που αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία και τα πάνε πολύ καλά φυτεμένοι και σε γλάστρα.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα, το οποίο είναι απαραίτητο κυρίως τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου νερό.
  • Έδαφος – Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Λόγω της φυσικής κατασκευής του, έχει τη δυνατότητα να αντιστέκεται στον άνεμο, όμως δεν αντέχει τον εξοντωτικό καυτό ήλιο, στον οποίο παθαίνει εγκαύματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον ταλαιπωρούν αρκετά και μπορεί να αντέξει μέχρι τους -3°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Όπως ισχύει και σε πολλούς άλλους φοίνικες, δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε συντήρηση και φροντίδα. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο να απομακρύνονται τα ξερά χαμηλότερα φύλλα, κόβοντας χαμηλά στη βάση τους έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα όμορφο σχέδιο στον κορμό.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και όρια, μπαλκόνια και γλάστρες ή ζαρντινιέρες αλλά και κήπους εξωτικού ή Μεσογειακού στυλ.