Ουασινγκτόνια νηματοφόρος (Washingtonia filifera)

Η ουασινγκτόνια η νηματοφόρος είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός φοίνικας με καταγωγή από τις νοτιοδυτικές Ημνωμένες Πολιτείες και την Καλιφόρνια. Είναι ένας μεσαίος προς μεγάλος φοίνικας και το όνομά του έχει δοθεί προς τιμήν του πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ισχυρός σαν κολώνα κορμός της, στολισμένος με ελκυστικά σχηματισμένα φύλλα σε μορφή βεντάλιας, χαρίζει στο φυτό υψηλή διακοσμητική αξία καθιστόντας την μοναδικό φυτό ενδιαφέροντος. Εύκολη στην καλλιέργειά της, υπόσχεται να χαρίσει εκπληκτική εξωτική όψη στο χώρο που θα φυτευτεί.

  • Μέγεθος – Η ουασινγκτόνια είναι ένας φοίνικας που μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 18 μέτρα σε ύψος. Το πλάτος του φυτού είναι αρκετά μικρότερο και γίνεται από 3 μέχρι 6 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα σκούρα πράσινα φύλλα της, όρθια στην αρχή, απλώνονται και λυγίζουν απαλά γύρω από τον κορμό. Έχουν γκρι-πράσινο χρώμα και όψη σαν να έχουν περαστεί με κερί. Κάθε ένα φύλλο αποτελείται από περισσότερα μακρόστενα και μυτερά τμήματα σαν λεπίδες και μπορεί να φτάσει από 90 εκατοστά μέχρι και 1,8 μέτρα σε μήκος.
  • Άνθη – Τα άνθη της κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι, σε γιγάντια μπουκέτα από κυλινδρικά λευκά-κρεμ λουλούδια μέχρι και 5 μέτρα μακριά. Σταδιακά, τα λουλούδια διαδέχονται μαύροι καρποί σε μέγεθος μπιζελιού.
  • Θέση – Είναι φοίνικας που αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη και θέλει θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια όπου δεν θα σκιάζεται από άλλα φυτά ή κτίρια.
  • Πότισμα – Χρειάζεται λίγο μόνο πότισμα, κι αυτό όταν ο καιρός είναι ζεστός και υπάρχει ξηρασία.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε ουδέτρα ή όξινα εδάφη, με πηλώδη σύσταση και τα οποία έχουν καλή στράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία όμως δεν αντέχει πολύ τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε συνθήκες κρύου, μπορεί να επιβιώσει για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Όπως ισχύει και σε πολλούς άλλους φοίνικες, δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε συντήρηση και φροντίδα. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο να απομακρύνονται τα ξερά χαμηλότερα φύλλα, κόβοντας χαμηλά στη βάση τους έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα όμορφο μοτίβο στον κορμό.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, μέσα σε γκαζόν μόνη της ή επαναλαμβανόμενα με περισσότερα φυτά, σε σειρές, σε πεζοδρόμια και δρόμους και σε κήπους μεσογειακού στυλ