Πράσινη δράκαινα (Cordyline australis)

Η πράσινη δράκαινα είναι ένα μικρό, διακοσμητικό αειθαλές δέντρο με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία. Καλλιεργείται για την τροπική εμφάνισή της, την οποία συνθέτουν ένας όρθιος διακλαδιζόμενος κορμός και τα πανέμορφα, πυκνά σκούρα πράσινα φύλλα της, με μορφή λεπίδας σπαθιού. Το καλοκαίρι, η εντυπωσιακή της εικόνα συμπληρώνεται από μεγάλα μπουκέτα μικροσκοπικών κρεμ λουλουδιών με ευχάριστο άρωμα, που σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε σκούρους μπλε καρπούς. Υπέροχη σε παραθαλάσσιους κήπους ή αστικά τοπία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, χαρίζει σπάνιες υφές και δημιουργεί πετυχημένα μια ζεστή τροπική αίσθηση.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της πράσινης δράκαινας ξεκινά από τα 4 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και 8 μέτρα ψηλά. Το πλάτος της συνήθως κυμαίνεται από 2,5 έως 4 μέτρα σε έκταση. Η ανάπτυξη του φυτού εξαρτάται από το σημείο που φυτεύεται και τις συνθήκες που επικρατούν και ολοκληρώνεται μέσα σε 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα σκούρα πράσινα φύλλα της, σαν πλατιές μακριές λωρίδες σε σχήμα σπαθιού είναι μυτερά στην άκρη και έχουν υφή δέρματος, ενώ φυτρώνουν σε πανέμορφες διακοσμητικές τούφες από την κορυφή του φυτού.
  • Άνθη – Τα ελκυστικά λευκά-κρεμ λουούδια της, εμφανίζονται το καλοκαίρι κι έχουν ένα κομψό σχήμα μικροσκοπικής κούπας όπως και ένα ευχάριστο έντονο άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με μερική σκιά και χρειάζεται να έχει νότια ή δυτική έκθεση, προστατευμένη από την παγωνιά και τον δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκες από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ενώ όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν οι απαιτήσεις της σε νερό μειώνονται σταδιακά.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε όλους του τύπους των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να επιβιώσει με πολύ λίγο πότισμα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η συντήρησή της είναι ιδιαίτερα απλή και λίγη. Δεν χρειάζετια κλάδεμα, παρά μόνο την απομάκρυνση των χαμηλότερων γερασμένων ή ταλαιπωρημένων φύλλων, όποτε αυτά εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για κήπους και εισόδους κτιρίων, κήπους με διάφορα τεχνητά υλικά και κατασκευές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και κατοικίες σε νησιωτικό στυλ.