Αρρενοπτέρη (Dryopteris filix-mas)

Η αρρενοπτέρη είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός θάμνος με καταγωγή από την Ευρώπη και τη βόρειο Αμερική. Αποτελείται από δαντελωτές, ανοιχτές πράσινες τούφες φύλλων, οι οποίες εποχιακά αλλάζουν το χρώμα τους σε εντυπωσιακούς μπρονζέ τόνους. Πολύ εύκολη στην καλλιέργεια, είναι ένα εκπληκτικό φυτό για δύσκολα σημεία του κήπου. Χωρίς καμία φροντίδα, μπορεί να ευδοκιμήσει, ζωντανεύοντας υγρές και σκοτεινές γωνιές όπου δεν αναπτύσσονται εύκολα άλλα φυτά.

  • Μέγεθος – Το ύψος της αρρενοπτέρης ξεκινά από τα 60 εκαρτοστά και αρκετές φορές μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται στις ίδιες διαστάσειςμ μεταξύ 60 εκατοστών και 1,2 μέτρων.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο δροσερό της φύλλωμα σχηματίζεται από όρθιες πεταχτές τούφες, με πανέμορφα δαντελωτά φύλλα σε απαλό πράσινο. Κάθε ένα φύλλο έχει σχήμα που θυμίζει λεπίδα και αποτελείται από 20 με 30 ζευγάρια μακριών και λεπτών νημάτων που από απαλά πράσινα, την άνοιξη βάφονται με ένα γλυκό χάλκινο χρώμα.
  • Θέση – Είναι φυτό που δε συμπαθεί τον ήλιο και της αρέσει να αναπτύσσεται σε θέσεις με ελαφριά ή και περισσότερη σκιά.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριες ποσότητες νερού, ωστόσο έχει μια ιδιοτροπία όσον αφορά τη συχνότητα του ποτίσματος. Επειδή αγαπά το χώμα της να είναι συνεχώς υγρό, καλό είναι να ποτίζουμε με μικρές ποσότητες νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε το έδαφός της να μην στεγνώνει ποτέ τελείως.
  • Έδαφος – Προτιμά τα χώματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους του τύπους εδαφών, ακόμη κι εκείνα με κακή στράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ανθεκτική στα βαριά αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν το νερό και δεν στραγγίζουν καλά, όμως δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Κατά περιόδους χρειάζεται απομάκρυνση των παλιών και ταλαιπωρημένων φύλλων και λιγότερο συχνά διαίρεση των φυτών και αραίωμα, για να μην συνοστίζονται τα φυτά και να υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν νέα υγιή φύλλα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, λιβάδια και ξέφωτα, ανάμεσα σε θάμνους ή τριανταφυλλιές και σε κήπους χαλαρού εξοχικού στυλ.