Χαμαιλέοντας (Houttuynia cordata “Chameleon”)

Ο χαμαιλέων πανασέ είναι ένα πανέμορφο πολυετές φυλλοβόλο με χαμηλή και πλατιά ανάπτυξη. Τα καρδιόσχημα σκούρα πράσινα φύλλα του, με κόκκινες, ροζ και κρεμ πιτσιλιές, στηρίζονται σε έντονα κόκκινα βλαστάρια και την άνοιξη συνοδεύονται από μικρά λευκά άνθη με χρυσοκίτρινο κέντρο. Γρήγορος στην ανάπτυξη, καλύπτει με επιτυχία σκιερές επιφάνειες που θέλουμε να γεμίσουμε κι αντέχοντας σε όλα σχεδόν τα εδάφη, ακόμα και όσα δεν στραγγίζουν καλά, απλώνεται με χάρη δημιουργώντας ένα πλούσιο και αρωματικό, πολύχρωμο χαλί.

  • Μέγεθος – Το ύψος του χαμαιλέοντα πανασέ ξεκινά από 22 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 εκατοστά από το έδαφος. Το πλάτος του φυτού, όχι πολύ μεγαλύτερο, εκτείνεται από 30 εκατοστά έως και 60 εκατοστά σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα πλατιά κι έντονα αρωματικά φύλλα του, σε βαθιά σκούρα πράσινα χρώματα, είναι όμορφα στολισμένα με αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ και κίτρινου ή κρεμ και στηρίζονται πάνω σε έντονα κόκκινα τρυφερά βλαστάρια.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την αργά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αποτελούμενα από 4 λευκά πέταλα κι ένα γλυκό κίτρινο κέντρο, φωτίζοντας απαλά το πρασινωπό φόντο από φύλλα.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές θέσεις που είτε θα δέχονται λίγο ήλιο είτε θα έχουν φωτισμό αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο. Τα σημεία του κήπου με νότια ή δυτική έκθεση είναι ιδανικά για να αναπτυχθεί και να απλώσει τα πανέμορφα φύλλα και άνθη του.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, με μεγαλύτερες ποσότητες όταν επικρατεί ζέστη και ξηρασία και λιγότερο νερό κατά τους κρύους μήνες του έτους.
  • Έδαφος – Προτιμά τα γόνιμα εδάφη και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμη και εκείνους που έχουν κακή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην εδαφική υγρασία και την κακή στράγγιση και μπορεί να αντέξει μέχρι και 95 εκατοστά σε ύψος στάσιμου νερού, φυτεμένος στις άκρες λιμνών.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα για να διατηρηθεί. Σε περιπτώσεις που ο κήπος είναι πολύ υγρός, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ και πιθανόν να χρειαστεί περιορισμό ή αραίωμα.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, μπαλκόνια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε άκρες του κήπου ή κάτω από θάμνους και τριανταφυλλιές, σαν εδαφοκάλυψη, σε ρυάκια και λίμνες και σε κήπους χαλαρού εξοχικού στυλ.